23:53

Raka: Rreziku më i madh janë personat asimptomatikë

Mikrobiologu Lul Raka, ka thënë se në Kosovë nuk është problemi me shtretër për hospitalizim të pacientëve me koronavirus.

Ai në Interkativ të KTV-së tha se në Klinikën Infektive janë 120 shtretër, po ashtu edhe klinikat tjera janë të gatshme të presin pacientët me koronavirus, por sipas tij, respiratorët janë ata që duhet numëruar.

“Klinika Infektive ka 120 shtretër, ka klinika tjera të gatshme, por nëse rritet numri i personave që kanë nevojë për kujdes intensiv mbi 120 (sa respiratorë janë përafërsisht v.j.), atëherë kemi me u fut në lëkurën e Spanjës dhe një pjesë të Italisë. Prej informatave që kam, pesë veta janë në gjendje të vështirë, njëri pak më rëndë”, tha ai.

Ai shtoi se bazuar në përvojën e Spanjës e Italisë, kulmi pritet të ndodhë më vonë.

“Ne presim në ditët në vijim rritjen e rasteve, por sa do të zgjasë piku nuk e dimë. Në fund të kësaj jave do të shohim çdo ditë e çdo orë se kah po shkon ajo lakore. Ky cikël ka zgjatur disa javë në Kinë. Te ne mund të zgjasë, dy-tri javë, një muaj ditë. Nuk është punë e sprintit, duhet të përgatitemi për maratonë”, ka shtuar Raka.

Mikrobiologu ka përsëritur se mënyra më e mirë, pasi ilaç nuk ka, është parandalimi. Është edhe arma më e mirë dhe më e lirë ,tha ai.

“Kështu ia presim këmbët virusit. E kemi shembullin më të mirë, atë të Stubllës ku ka pasur disiplinë dhe ku përhapja është e kufizuar me masat që i ka marr vet fshati, banorët. Por kemi edhe raste të papërgjegjësisë të qytetarëve që mblidhen, pasi personi i infektuar kulmin për të infektuar e ka dy ditë para se me i shfaq simptomat. Prandaj kërkesa jonë është me qëndru në shtëpi. Në këtë fazë rreziku më i madh janë personat asimptomatikë”, u shpreh Raka.

Ai foli edhe një herë nëse virusi rri apo jo në ajër. Sipas tij, ai shpërndahet vetëm nëpërmes spërklave. Po ashtu tha se popullata nuk ka nevojë të bartë maska. Është rekomandim i Organizatës Botërorë të Shëndetësisë.

“Tjetër gjë është puna e kulturave, ne i kemi pa aziatikët me maska edhe para shumë vitesh, por kjo është kulturë e tyre. Ata janë arsyetuar se kur i kanë maskat nuk e prekin fytyrën”, shtoi ai.

Foli edhe për ndihmat që Kosova ka marrë ditëve të fundit, si nga BE-ja, SHBA-ja e të tjera vende e organizata.

“Çdo ndihmë është e mirëseardhur, çdo respirator, çdo maskë, çdo pajisje mbrojtëse shpëton jetë. Shpëton jetën e punëtorëve shëndetësorë”, tha Raka.

23:38

Raka: Kosova ka lakoren më të sheshtë në rajon

Mikrobiologu i njohur, Lul Raka, ka thënë se numri prej 106 personave të prekur me koronavirus në Kosovë, është i pritshëm.

Në një intervistë në Interaktiv të KTV-së, Raka ka thënë nëse bëhet një krahasim me vendet e rajonit, atëherë Kosova e ka lakoren më të sheshtë.

Sipas tij, ka një standard krahasimi dhe ai bëhet kur të arrihet numri 100, i cili është arritur sot në Kosovë.

“Tashmë jemi dëshmitarë se përhapja është shtrirë, kemi raste në komunitet. Lakoren e rasteve prej tash e vizaton virusi, si do të shkojë, a do të shkojë vertikalisht, sheshtë dhe nuk do të shkelë kapacitetet menaxhuese të institucioneve në Kosovë, mbetet të shihet. Ajo që mund të parashikojmë është se në ditët në vijim mund të ketë rritje, por si do shkojë lakorja, mbetet të shihet në 10 deri në 14 ditët e ardhshme”, ka thënë Raka.

Sipas tij, IKSHPK-ja ka bërë punë të jashtëzakonshme, bashkë me ekipet në terren.

“Tash poenta e luftimit të pandemisë është: testo, gjurmo, izolo. Duhet të bëjmë teste në terren te rastet të cilat janë prioritet e ato prioritete caktohen prej institucioneve ndërkombëtare, por mund të ketë edhe elemente të strategjisë vendore. Nëse testojmë sa më shumë, e tash me testet e reja që i kemi marrë, 7.000 na kryejnë punë shumë. Tash duhet të rrisim gamën e testimit. Testimi varet nga kapacitetet e shtetit, si për shembull kur ne i kishim 1.500 – 2.000 teste, atëherë nuk mund të shkonim me testim masiv. Por tash që i kemi 7.000 shtesë dhe 1.000 teste të shpejta donacion, që nuk di nëse kanë ardhur apo jo, atëherë duhet me rrit gamën e testimeve”, tha ai.

Raka tregoi se sipas studimeve shkencore, për të pasur një gjurmim të suksesshëm për çdo rast të vërtetuar, duhet të testohen 36 persona të kontaktit të afërt.

Ai ka thënë se kapacitetet e Kosovës janë të konsiderueshme.

“Brenda ditës mund të bëhen 300 teste, kapacitetet janë. Shembujt më të mirë janë Singapori, Korea Jugut e Japonia, por pjesa më e madhe e botës ballafaqohet me mungesë të testeve, me mungesë të kapaciteteve. Në qoftë se kanë mungesë testesh dhe kapacitetesh, atëherë kanë me i testu vetëm rastet prioritare. Ai numër është i vogël, por në këtë rast ti je duke e parë vetëm majën e Ajsbergut, përfundi në ujë ke raste plot”, tha Raka.