Arbëri

“Baba tha nuk e lëshoj shpijën”

Veterani i luftës, Fadil Nuha, ende nuk i ka gjetur eshtrat e babait të zhdukur
Veterani i luftës, Fadil Nuha, ende nuk i ka gjetur eshtrat e babait të zhdukur
 

“Erdh në Jezerc nja dy-tri ditë para se me marrë. Na ka pru ushqim atje në Jezerc se unë kam qenë ushtar - dhe gruan, çikën dhe motrën e kisha atje”, kujton Fadil Nuha. “Edhe i thashë: Rri babë! Tha: Jo, unë s’e lëshoj shpijën”, shton Nuha, duke kthyer shikimin anash kah shtëpia trekatëshe, ndërtuar në fillimvitet tetëdhjetë, kur babai nuk kishte guxuar të kthehej për tre vjet për shkak se druante se do ta arrestonin si pjesëtar të Lëvizjes Popullore të Kosovës në Gjermani. E kishin arrestuar e lidhur për karrigen e trenit herëve të tjera.

Askush nuk ia kishte mbushur dot mendjen Xhemajl Hasan Nuhës që ta lëshonte pragun, edhe pse forcat serbe po hynin e dilnin në shtëpi për t’i plaçkitur gjësendet më të çmuara. Nuha e dinte se ishte në listat e shërbimeve sekrete serbe. Ishte pjesë e strukturave organizative të mërgatës, që po ndihmonte lëvizjen ilegale në Kosovë. Disa herë gjatë viteve tetëdhjetë e kishin arrestuar dhe ia kishin konfiskuar pasaportën për muaj të tërë. Më 1998, me të krisur lufta në Kosovë, do të kthehej t’i qëndronte afër familjes. Djalin, Fadilin, e kishte në radhët e ushtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në Zonën Operative të Nerodimes në Jezerc të Ferizajt. Pak ditë para se ta merrnin forcat serbe në shtëpinë e tij në Manastirc, Xhemajl Nuha e kishte vizituar të birin në fshatin ku ndodhej edhe shtabi i zonës.