Arbëri

Shpejtësia e premtuar lehtësisht

Shpejtësia e premtuar lehtësisht

Para njëzet vjetësh në Zagreb u besua se me një palë demonstrata u zhduk fashizmi serb. Dhe, ja ku jemi njëzet vjet më pas, po në Zagreb

1.

Më kërkuan para njëzet vjetësh të shkruaja një tekst në “Jutarnji list”, gazetën kryesore kroate, për ngjarjen që do të ndodhte së shpejti, Samitin e BE-së me shtetet e Ballkanit Perëndimor, që do të mbahej në Zagreb. Zgjodha si titull e përmbajtje të shkrimit një formulim që ishte bërë i njohur të karakterizonte politikën e Slobodan Milosheviqit, në kohën e ngritjes së tij. Buca Pavloviq, njëri prej kundërshtarëve politikë të spikatur i Slobodan Milosheviqit, kryetar i Lidhjes së Komunistëve të Beogradit, tha në fjalim e pastaj e vendosi edhe në titull të librit të tij se e tërë lëvizja populliste e Milosheviqit mbështetej në “shpejtësinë e premtuar lehtësisht”, se si kjo lëvizje premtonte se do të zgjidhte çdo problem menjëherë; se çdo problemi i nevojitej vetëm aksion i Milosheviqit dhe ai pastaj do të zgjidhej.