Arbëri

Drejtësia e munguar

Foto: Alban Bujari / KOHA
Foto: Alban Bujari / KOHA
 

Bota kishte kthyer sytë kah Kosova në marsin e vitit 1999. Po bëhej përpjekje që krimi i ushtrisë se Slobodan Milosheviqit të ndalej. Bombardimet e NATO-s kishin filluar. Por, reagimi ndërkombëtar vetëm sa nxiti kreun serb Milosheviq dhe regjimin e tij që të ashpërsojë fushatën e tij kriminale ndaj shqiptarëve të Kosovës. Bombardimeve të NATO-s shteti serb iu përgjigj me një fushatë të re spastrimi etnik të Kosovës. Vrasjet masive, djegiet e shkatërrimet, dhunimet dhe dëbimet e shqiptarëve, burra, gra, pleq e fëmijë, u bënë përditshmëri në Kosovë. Forcat serbe, me mijëra ushtarë, policë e vullnetarë, u vunë në aksion për të zbrazur vendin nga shqiptarët.

Bota nuk mund të injoronte atë që ndodhte. Drejtësia ndërkombëtare u vu në lëvizje. Më 27 maj 1999, Tribunali i Hagës bëri publike aktakuzën kundër Milosheviqit dhe katër zyrtarëve të tjerë të lartë serbë. Akuza ishte për planifikim dhe ekzekutim të vrasjeve dhe dëbimeve të civilëve shqiptarë në Kosovë. Krime lufte dhe krim kundër njerëzimit.