Arbëri

Amnistohen 87 politikanë mashtrues

 

Në zgjedhjet e vitit 2017, 87 kandidatë nuk kishin treguar se në tre vjetët e fundit ishin dënuar me vendim të formës së prerë. Duke e fshehur këtë informatë në formularin e certifikimit, u ishte mundësuar gara. Për mosndjekjen penale të tyre, në KQZ kanë drejtuar gishtin kah Prokurori i Shtetit. E në organin e akuzës kanë refuzuar të flasin

Seanca dëgjimore rreth kushtetutshmërisë së votës përcaktuese për zgjedhjen e Qeverisë Hoti e ka nxjerrë në pah faktin se në vitin 2017, kur janë mbajtur zgjedhjet nacionale dhe ato lokale, 87 kandidatë ishin amnistuar nga ndjekja penale. Sikurse para zgjedhjeve të fundit që Etem Arifi nuk kishte deklaruar se është i dënuar me vendim të formës së prerë, tre vjet më parë edhe këta kandidatë e kishin fshehur të njëjtën të dhënë thelbësore, që do t’ua pamundësonte kandidimin.

Në seancën e organizuar të mërkurën nga Gjykata Kushtetuese kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka, ka arsyetuar certifikimin e Arifit, duke thënë se gjatë kohës së zgjedhjeve e kanë të pamundur ta verifikojnë nëse kandidatët i përmbushin kriteret për t’u certifikuar.