Arbëri

Austria kundër ndryshimit të kufijve

Foto: Associated Press/AP
 

Shefi i diplomacisë austriake, Alexander Schallenberg, thotë se një marrëveshje Kosovë-Serbi është e domosdoshme që të dy vendet të bëhen pjesë e BE-së, ndërkohë që pavarësinë e Kosovës thotë se duhet ta njohin të gjithë në bashkësinë ndërkombëtare

Republika e Austrisë është e përkushtuar të ndihmojë Kosovën dhe rajonin në luftimin e pandemisë COVID-19. Kështu ka thënë shefi i diplomacisë austriake, Alexander Schallenberg, duke folur për ndihmën e BE-së me vaksina, që realizohet përmes Austrisë. Në intervistën ekskluzive për Kohën, të realizuar me shkrim, ministri Schallenberg po ashtu hedh poshtë idetë për ndryshim kufijsh në rajon, përkrah njohjen e pavarësisë së Kosovës nga e gjithë bashkësia ndërkombëtare dhe thekson se marrëveshja gjithëpërfshirëse mes Kosovës dhe Serbisë është domosdoshme për të anëtarësimin e të dy vendeve në BE. Schallenbergu ka thënë edhe se Austria përkrah plotësisht liberalizimi i vizave për Kosovën.

Koha: Pak ditë më parë morëm lajmin e mirë për 651,000 vaksinat që BE-ja po ua dhuron vendeve të Ballkanit Perëndimor, prej të cilave 95,000 doza janë për Kosovën. Austria ishte lehtësuese e gjithë këtij procesi në emër të BE-së. Pse është kaq me rëndësi për Austrinë që t’i ndihmojë vendet e Ballkanit Perëndimor, posaçërisht Kosovën, në këtë moment?