Arbëri

Osmani: Mini-shengeni nuk është Jugosllavi e re

Ministri i Punëve të Jashtme i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani: “Nevoja për bashkëpunim të rajonit është e pashmangshme. Fragmentimi i rajonit, barrierat ekonomike, kufizojnë mundësitë e rajonit për të qenë atraktiv për investitorë të huaj, për turistë apo për zhvillim të përgjithshëm ekonomik. Ka një analizë e cila tregon se mjetet transportuese në rajon, 80 për qind të kohës e kalojnë në pikat kufitare, vetëm 20 për qind në rrugë për të arritur deri te destinacioni i tyre. Dhe kjo flet se çfarë po i bëjnë ekonomisë këto barriera ekonomike që ekzistojnë ndërmjet vendeve të rajoni”

Ministri i Punëve të Jashtme i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, ka thënë se për projektin e Mini-shengenit, ka nevojë të bëhen sqarime shtesë, në mënyrë që të binden të gjitha shtetet për përfitimet nga liberalizimi tregtar në kuadër të tij. Ministri Osmani, duke folur për kritikat në drejtim të këtij plani, ka thënë se ai nuk do të jetë një mini-Jugosllavi e re. Sipas tij, ky projekt do të jetë mjet drejt qëllimit final, që është inkuadrimi në tregun e Bashkimit Evropian.

 

Ministri i Punëve të Jashtme i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, ka thënë se për projektin e Mini-shengenit, ka nevojë të bëhen sqarime shtesë, në mënyrë që të binden të gjitha shtetet për përfitimet nga liberalizimi tregtar në kuadër të tij. Ministri Osmani, duke folur për kritikat në drejtim të këtij plani, ka thënë se ai nuk do të jetë një mini-Jugosllavi e re. Sipas tij, ky projekt do të jetë mjet drejt qëllimit final, që është inkuadrimi në tregun e Bashkimit Evropian.

Në një intervistë për KOHËN, kryediplomati i Maqedonisë së Veriut ka folur edhe për propozimin joformal të Sllovenisë për ndryshim kufijsh. Duke mos dashur të flasë për epilogun që mund të dalë nga dialogu mes Kosovës dhe Serbisë, Osmani ka thënë se “çdo rrugë që devijon rrugëtimin euro-atlantik të rajonit ka pasoja të cilat mund ta sfidojnë paqen këtu”. Në këtë intervistë, e cila është bërë pas vizitës së tij të parë si ministër në Kosovë, Bujar Osmani ka folur edhe për Forumin e Prespës, për dështimin e nisjes së regjistrimit të popullsisë në Maqedoninë e Veriut, si dhe për situatën me pandeminë e për vaksinimin atje.