Arbëri

Kushtëzimi i marrëveshjes me ulësen në OKB dhe njohjen nga 5 shtetet e BE-së vlerësohet i ngutshëm

Përveç njohjes nga Serbia, Qeveria e Kosovës ka vendosur që pjesë të marrëveshjes përfundimtare të bëjë edhe garancinë për ulësen në OKB e njohjen nga shtetet jonjohëse, anëtare të BE-së. Ky synim, i cili është bërë edhe pjesë e programit qeverisës të Ekzekutivit të drejtuar nga Kurti, është duke u cilësuar i paarsyeshëm nga njohësit e procesit të dialogut. Nga BE-ja thonë se fokusi duhet të jetë te përfundimi me sukses i dialogut, e jo te çështjet e tilla

 

Përveç njohjes nga Serbia, Qeveria e Kosovës ka vendosur që pjesë të marrëveshjes përfundimtare të bëjë edhe garancinë për ulësen në OKB e njohjen nga shtetet jonjohëse, anëtare të BE-së. Ky synim, i cili është bërë edhe pjesë e programit qeverisës të Ekzekutivit të drejtuar nga Kurti, është duke u cilësuar i paarsyeshëm nga njohësit e procesit të dialogut. Nga BE-ja thonë se fokusi duhet të jetë te përfundimi me sukses i dialogut, e jo te çështjet e tilla

I ngutshëm është duke u konsideruar synimi i Qeverisë së drejtuar nga Albin Kurti lidhur me përmbajtjen e marrëveshjes përfundimtare me Serbinë. Qeveria kërkon që përveç njohjes nga Serbia, pjesë e marrëveshjes me këtë shtet të jenë edhe njohja nga pesë vendet e BE-së që ende nuk e kanë njohur Kosovën dhe garancitë për anëtarësimin në OKB.

“Qeveria e Kosovës do të marr pjesë në dialogun me Serbinë me parime të qarta dhe me qëllimin që marrëveshja finale, përveç çështjeve ndërshtetërore, do të përfshijë edhe njohjen reciproke mes shteteve, njohjen nga pesë vendet e mbetura të BE-së dhe garancinë për anëtarësim në OKB”, thuhet në draft/programin e Qeverisë e i cili nuk është publikuar ende, edhe pse se është miratuar nga Ekzekutivi në fund të javës së kaluar.