Arbëri

Kërkohet rritje e numrit të inspektorëve

Foto: Ilustrim
 

Institucionet qendrore e lokale që menaxhojmë me trupa inspektues po kërkojnë shtimin e numrit të inspektorëve. Kjo pasi ata vlerësojnë se numri i inspektorëve aktualë është shumë i kufizuar për t’i realizuar kontrollet që kërkohen në terren. Pothuajse në të gjitha fushat e inspektimit ka mungesë të inspektorëve, porse me programin e Qeverisë parashihet të rritet vetëm numri i inspektorëve të punës

Në Kosovë janë rreth 40 trupa inspektues që kanë nën përgjegjësi mbikëqyrjen e zbatimit të më shumë se 100 ligjeve. Por, numri i inspektorëve që kryejnë këto kontrolle po vlerësohet të jetë shumë i vogël. Nga Asociacioni i Komunave të Kosovës dhe Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë janë ankuar se operojnë me një numër tejet të ulët të inspektorëve. Ata kanë kërkuar nga Qeveria rritjen e numrit të inspektorëve të të gjitha fushave. Mirëpo, në programin e Qeverisë, reformimi i sistemit të inspektimit pritet të bëhet vetëm në Inspektoratin e Punës. Gjatë prezantimit të programit qeverisës, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka theksuar se do ta pesëfishojë numrin e inspektorëve të punës.

“Siguria dhe shëndeti në punë do të trajtohen me prioritet. Deri në fund të mandatit do të ketë pesëfishim të inspektorëve të punës”, ka thënë Kurti.