Arbëri

17 ambasada pa shefa misionesh, rrugë e gjatë deri në emërimin e të rinjve

Me lirimin nga detyra të 12 ambasadorëve të emëruar me çelës politik, Kosova e ka ulur nivelin e përfaqësimit me të ngarkuar me punë në shumë misione, përfshirë vendet më të rëndësishme. Me gjithë premtimin e Qeverisë se së shpejti do të emërohen ambasadorët e rinj, njohës të rrethanave thonë se edhe për një kohë shumë të gjatë ambasadat do të mbesin pa titullarë, për shkak të procedurave që marrin kohë

 

Me lirimin nga detyra të 12 ambasadorëve të emëruar me çelës politik, Kosova e ka ulur nivelin e përfaqësimit me të ngarkuar me punë në shumë misione, përfshirë vendet më të rëndësishme. Me gjithë premtimin e Qeverisë se së shpejti do të emërohen ambasadorët e rinj, njohës të rrethanave thonë se edhe për një kohë shumë të gjatë ambasadat do të mbesin pa titullarë, për shkak të procedurave që marrin kohë

Me shkarkimin e 12 ambasadorëve, Kosova ka mbetur pa shefa të misioneve në 17 ambasada prej 32 sa i ka gjithsej. Dy ditë pas vendimit të koordinuar mes Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Presidencës, është deklaruar edhe kryeministri Albin Kurti. Ai ka thënë se lirimi i ambasadorëve nga detyra është hapi i parë në reformën e domosdoshme në Shërbimin e Jashtëm.

“Ky propozim i zëvendëskryeministres Gërvalla, i dekretuar nga presidentja, znj. Vjosa Osmani, është hapi i parë në reformën e domosdoshme në Shërbimin e Jashtëm dhe Ministrinë e Punëve të Jashtme e Diasporës. Këtë reformë ne e kemi nisur edhe gjatë Qeverisë sonë të parë të pranverës 2020, dhe e kemi paralajmëruar në zotimet tona elektorale dhe programin tonë qeverisës. Ambasadorët e liruar kanë dhënë kontributin e tyre për vendin, për çka i falënderojmë. Por, qeverisjet e kaluara kanë mbingarkuar Shërbimin e Jashtëm me diplomatë politikë, duke e kaluar kështu kuotën e paraparë ligjore. Prandaj, ky hap është hap i duhur drejt kthimit të ligjshmërisë në këtë dikaster”, ka shkruar Kurti në “Facebook”.