Arbëri

Edhe liderët e NATO-s kërkojnë zgjidhje të qëndrueshme politike mes Kosovës dhe Serbisë

 

Në deklaratën e miratuar nga liderët e vendeve të NATO-s thuhet se liderët “mbështesin dialogun e lehtësuar nga BE-ja dhe përpjekjet e tjera me qëllim të normalizimit të raporteve mes Beogradit dhe Prishtinës, dhe u bëjnë thirrje palëve që të shfrytëzojnë rastin dhe të angazhohen me besim të mirë drejt arritjes së një zgjidhjeje të qëndrueshme politike”

Në samitin e parë të NATO-s pas më shumë se dy vjetësh, me praninë fizike të liderëve u rikonfirmua përkushtimi i të gjitha 30 shteteve anëtare për Aleancën dhe për prioritetet me të cilat NATO-ja do të përballet në periudhën e ardhshme 10-vjeçare. Me rëndësi të veçantë ishte rikonfirmimi i përkushtimit amerikan nga ana e presidentit të ri, Joseph Biden, i cili edhe një herë përsëriti se mbështet fuqishëm parimin e Artikullit 5 të Marrëveshjes së Atlantikut të Veriut për mbrojtje kolektive, sipas të cilit, sulmi ndaj një shteti anëtar konsiderohet si sulm ndaj të gjithë aleatëve.

Në fund, në deklaratën në të cilën përfshihen shumë çështje, nga raportet e prishura me Rusinë, kërcënimi nga Kina, terrorizmi, Afganistani e deri te ndryshimet klimatike si sfida, përmendet edhe rajoni i Ballkanit si një “rajon strategjik për NATO-n” dhe misioni i KFOR-it në Kosovë si dhe dialogu mes Kosovës dhe Serbisë.