1 perditesime
23:22

Cakolli: Arsyetimi i presidentes për shkarkimin e Dakës nuk qëndron

Eugen Cakolli nga KDI vlerëson se arsyetimi i presidentes së vendit, Vjosa Osmani, për shkarkimin e kryesueses së KQZ-së, Valdete Daka nuk qëndron.

Ai në një intervistë në Interaktiv, tha se vendimi i së hënës është i papranueshëm.

“Ligji për zgjedhjet e përgjithshme, përkatësisht dispozitat që është thirrur presidentja, përmend integritetin apo cenimin e pavarësisë së KQZ-së si arsye, por të nisesh nga një supozim i tillë dhe të bësh argumentim politik, pastaj e bën të papranueshëm vendimin. Mes tjerash, përmendet edhe votimi jashtë vendit, për të cilën akuzohet zonja Daka se ka pasur qasje selektive e diskriminuese, por harrohet fakti se vendimi i parë për verifikimin e personave jashtë vendit ka ardhur nga Këshilli për Operacione Zgjedhore që udhëhiqet nga anëtari i VV-së. Në procesverbalin e mbledhjes së 11 janarit kur është marrë ky vendim, ka qenë pikërisht njëri nga anëtarët e VV-së që e ka mbrojtur, duke thënë se është rekomandim i misionit të BE-së për vëzhgimin e zgjedhjeve. Disa ditë më pas, pas tërheqjes së vërejtjes nga partia, i njëjti e ka ndryshuar qëndrimin dhe nuk përkrahi miratimin e udhëzimit. Ka vendim të PZAP-së dhe Gjykatës Supreme se kjo çështje nuk bie ndesh me dispozitat ligjore. Prandaj arsyetimi i presidentes nuk qëndron”, ka thënë Cakolli.

 

23:02

Cakolli: Shkarkimi i Dakës, mesazh kërcënimi për anëtarët e tjerë të KQZ-së

Eugen Cakolli nga KDI ka thënë se sot ka qenë dita kur ka marrë formë shkarkimi i Valdete Dakës nga pozita e kryesueses së KQZ-së, ndonëse sipas tij, për disa javë ka qarkulluar si opsion.

Ai ka thënë se kjo flet për tendencën politike nga i cili është marrë një vendim i tillë, duke shtuar se mund të shihet edhe si kërcënim ndaj anëtarëve dhe kryetarit të ri të KQZ-së.

Ai në Interaktiv të KTV-së ka thënë se nëse do të kishte bazë për këtë vendim, atëherë nuk do duhej pritur deri tash.

“Ne e kontestojmë edhe arsyetimin që është dhënë. Arsyetimi si i tillë është politik dhe shumica e çështjeve të adresuara nuk qëndrojnë dhe janë keqinterpretim i situatave. Në rastin më të mirë kemi të bëjmë me mos njohuri e në skenarin më të keq kemi të bëjmë me motiv politik”, ka thënë ai.

Cakolli ka thënë se një vendim i tillë i marrë një apo dy ditë të zgjedhjeve lokale përçon mesazh edhe tek anëtarët e KQZ që një fat i tillë mund ta pres këdo.

“Kjo përçon mesazh edhe te anëtarët e KQZ-së edhe kryetarin e ri që një fat i tillë mund ta pres këdo që nuk vepron në frymën e disponimit të shumicës në KQZ”, ka thënë ai.