Arbëri

Kërkohet formulë e përbashkët e trajtimit të pakicave në shtetet e Ballkanit Perëndimor

Dialogu - Kurti - Vuçiq
 
Ky tekst është Premium por sot mund ta lexoni pa pagesë!

Reciprociteti në trajtimin e pakicave, që kryeministri Albin Kurti ia kërkoi Serbisë në Bruksel, u refuzua nga presidenti serb Aleksandar Vuçiq. Kjo gjë, sipas Këshillit Kombëtar Shqiptar në Luginë të Preshevës, është haptazi tregues i injorimit të kërkesave për respektimin e të drejtave të shqiptarëve në Serbi. Kurse, njohës të çështjeve politike vlerësojnë se është e rëndësishme që të ketë një qasje të dakorduar rajonale për trajtimin e komuniteteve pakicë

Reciprocitetin ekonomik nuk ia vendosi Serbisë ashtu siç premtoi. Tash, kryeministri Albin Kurti është duke kërkuar një tjetër reciprocitet me Serbinë, atë për trajtimin e pakicave. Por, propozimi për formimin e një këshilli kombëtar për serbët në Kosovë nuk iu pranua Kurtit në takimin e tij të parë me presidentin serb Aleksandar Vuçiq. Në Serbi ka 11 vjet që funksion një këshill i tillë për shqiptarët e Luginës së Preshevës.

Ky institucion, që nuk ka pushtet ekzekutiv, synon mbrojtjen dhe avancimin e të drejtave të shqiptarëve në fushën e arsimit, kulturës, informimit, përdorimit të simboleve kombëtare dhe përdorimit të shkrimit të gjuhës shqipe.