4 perditesime
18:16

Përfundon seanca ndaj ish-krerëve të UÇK-së, konferenca e radhës më 13 ose 14 shtator

Ka përfunduar seanca e radhës ndaj ish-krerëve të UÇK-së në Hagë.

Gjykatësi i procedurës paraprake Nicolas Guillou, ka propozuar që konferenca e ardhshme për ecurinë e çështjes ndaj Thaçit, Veselit, Krasniqit e Selimit të zhvillohet më 13 ose 14 shtator.

Me këtë propozim janë pajtuar edhe Prokuroria edhe avokatët mbrojtës.

17:47

Avokati i Veselit: Kadri Veseli mendon se po mbahet peng

Avokati i Kadri Veselit, Ben Emmerson ka deklaruar gjatë seancës së radhës gjyqësore në Hagë se klienti i tij, arsyeshëm po mendon se po mbahet peng, marrë parasysh, siç ka thënë vonesat e Prokurorisë në përgatitjen për gjykim.

“Ai mendon në mënyrë të arsyeshme që ai po mbahet peng ndërkohë që Prokuroria po vazhdon të vonojë procesin e përgatitjes për gjykim”, ka thënë Emmerson.

Prokuroria i është përgjigjur duke thënë se i ka përmbushur detyrimet e saj në mënyrë të shpejtë, mirëpo Emmerson këto i ka quajtur gjepura.

“Janë gjepura që ata thonë që ndoshta mund të jenë gati për gjykim, ata po flasin për një gjykim që nuk mund të fillojë deri në fund të 2021, ata nuk i janë përmbajtur afateve”, ka deklaruar Emmerson.

Emmerson ka marrë edhe mbështetjen e avokatit të Hashim Thaçi, Luka Misetiq i cili ka thënë se Prokuroria duhet të ngutet për të nisur gjykimin marrë parasysh se klientët e tyre po mbahen në paraburgim.

“Kodi i procedurës penale në Kosovë duhet të merret parasysh dhe sipas nenit 109 të këtij kodi, hetimet penale duhet të përfundojnë të paktën 2.5 vjet pasi të kenë filluar hetime. Klientët tanë janë në paraburgim dhe nuk jemi në një pozitë që të vazhdojmë duke i shtyrë këto afate ndërkohë që të akuzuarit janë në paraburgim. Ekziston një urgjencë që ZPS-ja t’i përmbahet këtyre afateve dhe t’i përmbushë ato. Ka shumë materiale që ende nuk i kemi parë. Ende po përgatiten raportet e ekspertëve, ne akoma nuk kemi filluar të përgatitemi dhe në këto rrethana nuk jemi të përgatitur te themi se kur do të fillojmë”, ka thënë Misetiq.

16:52

Mbrojtja kërkon listën e dëshmitarëve, Prokuroria refuzon ta japë

Mbrojtja në ecurinë e rastit të Hashim Thaçit dhe të tjerëve ka kërkuar nga Prokuroria listën paraprake të dëshmitarëve që do të dëshmojnë gjatë procesit gjyqësor.

Avokati i Hashim Thaçit, Luka Misetiq ka thënë se kërkesa e tyre ka të bëjë me konfirmimin se kush do të dëshmojë dhe kush jo në këtë proces.

“Kërkesa jonë ka të bëjë me konfirmimin se kush dëshiron të thirren në gjykim apo cilët nuk dëshirojnë të dëshmojnë. Kemi marrë dëshmi në formë transkripti nga procese jashtë këtij institucioni. Do të donim të dinim nëse këta dëshmitarë do të thirren nga prokuroria për të dëshmuar apo jo. Propozojmë që Prokuroria të përgatis një listë për këtë qëllim. Po kështu kemi kërkuar nëse mund të na e nxjerrin një listë paraprake brenda datës 2 gusht kur do të identifikohen dëshmitarët”, ka thënë Miseqit.

Edhe avokatët e tjerë mbrojtës e kanë mbështetur kërkesën e Misetiqit duke thënë se ky është një sugjerim logjik.

“Është një sugjerim shumë i logjikshëm që bën mbrojtja e z.Thaci”, ka thënë David Young, avokat i Rexhep Selimit.

“E mbështesim kërkesën e bërë nga ekipi i mbrojtjes i Thaçit”, ka thënë Ben Emmerson, avokat i Kadri Veselit.

Mirëpo, Prokuroria e ka refuzuar këtë kërkesë duke e konsideruar atë komplet jashtë kontekstit.

“Janë përmendur qindra dëshmitarë të mundshëm por kjo kërkesë që bëhet duket se është komplet jashtë kontekstit dhe pa pasur parasysh veçoritë tona gjyqësore”, ka thënë Prokurorja e rastit.

Ndaj kësaj deklarate ka reaguar avokati Misetiq i cili ka thënë se nuk e kupton refuzimin e Prokurorisë.

“Nuk shoh arsye se përse e ka kaq të vështirë Prokuroria që ta bëjë këtë. Nuk e kuptoj pse kërkohen kaq shumë burime për të krijuar një listë të tillë, dhe kjo do të ishte thjeshtë një udhëzues për mbrojtjen, për mënyrën se si do ta përgatisim mbrojtjen tonë. Derisa të na japin arsye të fortë se përse nuk mund të na japin një listë të tillë ne do të vazhdojmë ta kërkojmë.

Prokurorja e rastit i është përgjigjur Misetiqit duke thënë se listat jepen brenda afateve të përcaktuara dhe mënyra e dhënies së dëshmisë do të jepet në atë kohë.

 

16:12

Mbrojtja: ZPS-ja po shkel afatet, materialet që i dorëzon me vonesë të mos pranohen

Ka filluar të mbahet konferenca për ecurinë e rastit të Hashim Thaçit dhe të tjerëve.

Avokati Nick Kaufman ka thënë se Zyra e Prokurorit të Specializuar nuk po punon në mënyrë të zellshme dhe se kërkesa për ta shtyrë datën e dorëzimit të dosjes para trupit gjykues sipas tij, nuk duhet të merret parasysh.

Ai ka thënë se ZPS-ja i ka dorëzuar materialet plotësuese më vonë se që e ka pasur të paraparë dhe se këtë e ka bërë për ta shtyrë edhe afatin e dosjes.

“Kërkoj ZPS-së që të veprojë në mënyrë të zellshme, nuk është mënyrë e zellshme e kryerjes së punës, janë pushtuar nga paniku dhe po na dorëzojnë materiale siç u vijë. Prokurori paraqiti faktin se ka dorëzuar shumë materiale por nuk përmendi se këto materiale u dorëzuan më 30 qershor. Pra, nëse nuk është gjykatësi që kërkon konferenca për ecurinë e çështjes, ata nuk bëjnë asgjë. Gjuha e përdorur nga ZPS është që e kanë bërë enkas që t’i lënë vetes mundësi të shtyhet afati përfundimtar. Them që kjo është mjegullim i materialeve dhe parashtrimeve që e ka karakterizuar ZPS-në tërë kohën”.

Kaufman ka thënë se është e rëndësishme të ketë procedura të drejta, sidomos që të paraburgosurit janë ende në burg. Sipas tij, “ndryshimet e afateve nuk janë të drejta”.

“Ju kërkojmë gjykatës që t’ia bëni të qartë prokurorisë se nëse i shkelin afatet, materialet që do të dorëzohen me vonesë nuk do të pranohen. Ata po flasin për kërkesa për ndryshime të masave, çfarë janë ato, kur janë bërë. Kjo mënyrë e paqartë e bërjes së kërkesave nuk është mënyrë e duhur e bërjes së kërkesave. Janë këto kërkesat për miratim që nuk janë dhënë ende”.

Kaufman ka thënë se sipas rregullave dëshmitarët të cilët janë paraqitur pas afatit të përcaktuar nga gjykata, atëherë nuk duhet të lejohen të japin dëshmi.

“Nëse do t’i përmbahemi rregullave atëherë këta dëshmitarë nuk duhet të lejohen të japin dëshmi. Sa u përket raporteve të ekspertëve nuk ka asnjë justifikim që afati i dorëzimit të tyre të shtyhet. Disponueshmëria e ekspertëve nuk do të ishte problem nëse ZPS-ja do t’i kishte administruar siç duhet burimet e veta”, ka thënë ai.

Avokati Luka Misetiq ka thënë po ashtu se Zyra e Prokurorit të Specializuar ka parashtruar materialet pas afatit të 4 qershorit, siç është dhënë. Ai ka shprehur shqetësimin e mbrojtjes për raportet e ekspertëve të cilat ZPS tha se janë tre e që kërkon më shumë kohë për t’i paraqitur.

“Sa i përket raportit të ekspertëve shprehim çudinë se ende është në përgatitje ky raport. Në nëntor ZPS tha se nuk kishte arsye pse të mos fillonte gjyqi këtë muaj, tani po na thuhet se janë në përgatitje tre raporte ekspertësh dhe nuk do jenë gati për afatin e caktuar. Gjykatës ne kërkojmë të caktoni një afat për raportet e ekspertëve që ato të jenë të përfshira në dosjen paraprake”.

Edhe avokati David Young tha se ZPS-ja po kërkon që ta shtyjë afatin edhe më tej.

Ndërkaq, Prokurorja ka thënë se ka pasur vëllim shumë të madh të materialeve. Ajo ka thënë se më 27 gusht ZPS-ja do të parashtrojë kërkesë për masa mbrojtëse. Nuk ka dhënë datë për nxjerrjen e materialeve, por ka theksuar se posa të përfundojë procedimi i tyre do t’i nxjerrin.

Për raportet e ekspertëve, prokurorja ka thënë se nuk ka datë se kur mund të nxirren dhe se nuk e di nëse mund të jenë të gatshëm në një datë të caktuar për të parashtruar materialin. ZPS-ja ka deklaruar se janë nxjerrë 10 paketa sa i përket çështjes së nxjerrjes së informacioneve dhe se janë dorëzuar edhe dy kërkesa shtesë për masa mbrojtjeje.

Mbrojtja ka kërkuar një tjetër seancë në gusht për të parë ku ka ecur procesi me materialet.

09:55

Sot mbahet seanca e radhës ndaj Hashim Thaçit dhe të tjerëve

Sot do të mbahet seanca e radhës në Hagë ndaj ish-krerëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Seanca për ecurinë e çështjes është paraparë të mbahet nga ora 14:30.

Aktakuza e ngritur nga Dhomat e Specializuara i bën përgjegjës Hashim Thaçin, Kadri Veselin, Jakup Krasniqin dhe Rexhep Selimin për një sërë krimesh që pretendohet se janë kryer në disa qendra ndalimi gjatë viteve 1998-99.