Arbëri

BE-ja kërkon angazhim për Tregun e Përbashkët, LDK-ja e AAK-ja pro-refuzimit, PDK-ja hesht

 

Lidhja Demokratike e Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës e kanë mirëpritur refuzimin e Qeverisë për t’iu bashkuar nismës rajonale të nënshkruar nga vetëm tri vende të Ballkanit Perëndimor. Iniciativa e Minishengenit që tash do të quhet “Ballkani i Hapur”, nga shoqëria civile vlerësohet se përfitime i sjell vetëm Serbisë, e jo edhe dy vendeve të tjera. Një ditë pas nënshkrimit të marrëveshjes e dy memorandumeve në kuadër të “Ballkanit të Hapur”, kanë reaguar edhe nga Bashkimi Evropian

Me thirrjen për angazhimin e të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor për krijimin e tregut të përbashkët rajonal, i është kundërpërgjigjur Bashkimi Evropian nismës së “Mini-Shengenit’, e cila që nga e enjtja ka marrë emrin “Open Ballkan” (“Ballkani i Hapur”). Ndonëse thonë se e mirëpresin përkushtimin e udhëheqësve për bashkëpunim rajonal, nga BE-ja theksojnë se përfshirja e gjithë rajonit është thelbësore në procese të tilla.

“Ne mirëpresim angazhimet e udhëheqësve për bashkëpunimin rajonal, një element thelbësor i perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor dhe një pjesë integrale e Procesit të Stabilizim-Asociimit. Ne e kuptojmë dëshirën për të ecur përpara. Në të njëjtën kohë, një proces që përfshin të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor është thelbësor. Në këtë kontekst është e rëndësishme që rajoni të përparojë në krijimin e një tregu të përbashkët rajonal, një angazhim politik i marrë nga gjashtë udhëheqësit e rajonit në Samitin e Sofjes vjeshtën e kaluar”, thuhet në përgjigjen me shkrim të zëdhënëses së BE-së, Ana Pisonero.