Arbëri

Refuzuan të vaksinohen, erdhën për pushime në atdhe, tani janë shtrirë në spitalet e Zvicrës – të infektuar me COVID-19

Më 1 gusht në repartet e trajtimit intensiv në spitalet e Zvicrës ndodheshin 23 persona me COVID-19. Tani sipas të dhënave të Entit Federal për Shëndetësi të Zvicrës në trajtim intensiv janë 160 persona. Situata nuk është dramatike, por rritja e numrit të pacientëve në gjendje të rëndë është e jashtëzakonshme. “Nëse rriten shifrat edhe më tutje, ne në ditët dhe javët e ardhshme, ashtu si gjatë tri valëve të para (të pandemisë), do të jemi të detyruar të shtyjmë operacionet”, i tha gazetës “NZZ am Sonntag”, Jürg Hodler, drejtor për çështje mjekësore në Spitalin Universitar të Zürichut. “Në disa spitale që tani mungojnë shtretër për trajtim intensiv”, tha Hodler. Nga mesi i shtatorit ngarkesa e spitaleve do të jetë intensive, parashikon Hodler.

 

Sipas mediave zvicerane një pjesë e madhe e të shtrirëve në spitalet e Zvicrës janë persona me prejardhje të huaj që nuk janë vaksinuar kundër virusit dhe në të shumtën e rasteve nga pushimet janë kthyer të infektuar. Diplomatët kosovarë kanë konfirmuar për “Kohën Ditore” se janë kontaktuar nga autoritetet zvicerane për të ndihmuar në bindjen e njerëzve për t’u vaksinuar

Më 1 gusht në repartet e trajtimit intensiv në spitalet e Zvicrës ndodheshin 23 persona me COVID-19. Tani sipas të dhënave të Entit Federal për Shëndetësi të Zvicrës në trajtim intensiv janë 160 persona. Situata nuk është dramatike, por rritja e numrit të pacientëve në gjendje të rëndë është e jashtëzakonshme. “Nëse rriten shifrat edhe më tutje, ne në ditët dhe javët e ardhshme, ashtu si gjatë tri valëve të para (të pandemisë), do të jemi të detyruar të shtyjmë operacionet”, i tha gazetës “NZZ am Sonntag”, Jürg Hodler, drejtor për çështje mjekësore në Spitalin Universitar të Zürichut. “Në disa spitale që tani mungojnë shtretër për trajtim intensiv”, tha Hodler. Nga mesi i shtatorit ngarkesa e spitaleve do të jetë intensive, parashikon Hodler.

Në spitalet zvicerane, sipas “NZZ am Sonntag”, një pjesë e madhe e pacientëve të infektuar kanë prejardhje të huaj. Një numër i konsiderueshëm i tyre janë kthyer nga pushimet në vendet prejardhëse, për shembull nga Ballkani. Shumica janë me kualifikim të ulët dhe janë të painformuar. Këtë e konfirmojnë mjekët dhe politikanët zviceranë. Me sa duket fushata për vaksinim nuk ka pasur shumë efekt te personat me origjinë të huaj. Tani kantonet zvicerane po intensifikojnë përpjekjet për të nxitur migrantët për t’u vaksinuar – këtë po e bëjnë përmes WhatsApp-it, afisheve, shoqatave, zyrave për integrim dhe ambasadave të vendeve përkatëse. Diplomatët kosovarë kanë konfirmuar për “Kohën Ditore” se janë kontaktuar nga autoritetet zvicerane për të ndihmuar në bindjen e njerëzve për t’u vaksinuar. Lukas Engelberger, shef i konferencës së drejtorëve kantonalë për shëndetësi, deklaroi se nëse gjendja vazhdon kështu, “duhet të mendojmë seriozisht për të aplikuar karantinën për të kthyerit në Zvicër”. Ndërkohë po u bëhet apel edhe ndërmarrjeve zvicerane që t’i shtyjnë punëtorët të vaksinohen.