Arbëri

Paralajmërimin e një plani të Qeverisë për veriun serbët e quajnë kërcënim

Shumë marrëveshje të arritura në Bruksel, të cilat do të siguronin prezencën e Prishtinës nuk kanë gjetur zbatim ende në veri, derisa e kufizuar vazhdon të jetë edhe lëvizja e lirë. Simboli i ndarjes së qytetit, Ura mbi Ibër, nuk është hapur ende për qarkullim, megjithëse punimet kanë përfunduar prej vitesh. Historikisht ura ka qenë burim tensionesh e konfliktesh

Mungesa e progresit në dialogun e Brukselit dhe prezenca e strukturave paralele kanë rikthyer diskutimet nëse Qeveria duhet konsideruar opsionet e tjera për ta shtrirë ndikimin edhe në veri. Por analistë nga veriu, teksa kanë kujtuar premtimin e Kurtit për dialog me serbët, thonë se vendimet e njëanshme nuk e ndryshojnë gjendjen. Për mungesë kujdesi nga ana e Qeverisë së Kosovës janë ankuar edhe përfaqësues të shqiptarëve në komunat veriore

 

Mungesa e progresit në dialogun e Brukselit dhe prezenca e strukturave paralele kanë rikthyer diskutimet nëse Qeveria duhet konsideruar opsionet e tjera për ta shtrirë ndikimin edhe në veri. Por analistë nga veriu, teksa kanë kujtuar premtimin e Kurtit për dialog me serbët, thonë se vendimet e njëanshme nuk e ndryshojnë gjendjen. Për mungesë kujdesi nga ana e Qeverisë së Kosovës janë ankuar edhe përfaqësues të shqiptarëve në komunat veriore

Përpjekje për ta pushtuar veriun e kërcënim e kanë kualifikuar zyrtarët serbë një deklaratë të kryetarit të Kuvendit, Glauk Konjufca, për mundësinë e hartimit të një plani nga Qeveria, në funksion të rritjes së prezencës institucionale në pjesën që popullohet me shumicë serbe.

Shefi i së ashtuquajturës Zyrë për Kosovë në Qeverinë e Serbisë përmes një reagimi dërguar mediave ka thënë se çdo skenar i qeverisë për veriun është i destinuar të dështojë.