Arbëri

Historiani kroat Ivo Goldstein: Ideja e Beogradit për „botën serbe“ nuk mund të realizohet pa dhunë

 

Ivo Goldstein është njëri prej historianëve më të njohur kroatë. Në një intervistë me Al Jazeera Balkans, Goldstein ushtron kritikë të ashpër ndaj politikave nacionaliste të presidentit serb dhe të ministrit të tij të Brendshëm. Sipas Goldstein, nëse serbëve në vendet fqinje u sugjerohet që të jenë në radhë të parë serbë dhe jo qytetarë, ky është skenar i ngjashëm me atë të fundviteve 80-të dhe fillimviteve 90-të. Goldstein thotë se koncepti i “botës serbe” që po e promovon Beogradi është sfidë e rrezikshme për Bosnjë-Hercegovinën, Malin e Zi dhe Kosovën.

Ivo Goldstein, autor i disa veprave të rëndësishme sidomos mbi krimet naziste dhe të ustashëve ndaj hebrenjve dhe pakicave të tjera gjatë Luftës së Dytë Botërore, në një intervistë me Al Jazeera Balkans deklaroi se paralajmërimi i hapur nga Serbia se do të krijojnë „botën serbe“ („srpski svet“), e ndërron thelbësisht situatën në rajon, rrjedhimisht edhe në Bosnjë-Hercegovinë.

Goldstein tha se jemi dëshmitarë të diskutimeve të pahijshme, grindjeve në të gjitha anët, etiketimeve me epitete të ndryshme. Sipas tij çdo gjë ndryshon me lansimin e idesë së „botës serbe“. „Promotorët e saj Aleksandar Vuçiqi dhe Aleksandar Vulin thonë se nuk kërkojnë ndryshimin e kufijve, por prapë do të kriohet 'bota serbe'. Megjithatë, kjo është një lojë dhe një mashtrim i madh. Çdokush që e shtynë përpara realizimin e 'botës serbe' duhet të jetë i vetëdijshëm se kjo ide nuk mund të realizohet pa dhunë. E kemi parë si funksionon ky realizim në terren, e kemi parë se si, ta zëmë, Kisha Ortodokse Serbe ka organizuar vendosjen në fron të metropolitit në Cetinje, në kryeqytetin historik të Malit të Zi. Pra, ky ka qenë provokim i paramenduar”, thotë Goldstein.