Arbëri

Tensionet pas reciprocitetit ia ndërrojnë kahun dialogut

 

Me kërkesa të reja në kuadër të procesit të dialogut ka dalë Serbia pas vendimit të Qeverisë për vendosjen e reciprocitetit në targa, ndërkohë që të enjten kanë vazhduar takimet e kryeministrit Kurti me diplomatët e huaj. I ngarkuari me punë në Ambasadën e SHBA-së ka kërkuar hapa të menjëhershëm për shtensionimin e situatës

Vendosja e reciprocitetit në targa ia ka ndërruar rrjedhën dialogut të Brukselit. Krahas kërkesave të mëhershme, mediat në Serbi kanë prezantuar edhe kushte të tjera të presidentit Aleksandar Vuçiq për t’u rikthyer në tryezën e negociatave. Kërkesa e parë është formimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe. E dyta, që Kosova të mos dërgojë forca të Policisë me armatim të rëndë në veri pa lejen e KFOR-it dhe pa miratim të Asociacionit. Kushti i tretë është themelimi i dy kompanive serbe për shpërndarje të rrymës në veri, dhe i katërti që trupat gjykuese për rastet në veri të jenë në raport 2 me 1, në favor të serbëve.

Për kërkesën e cila është derivat i marrëveshjes së 19 prillit të vitit 2013 ka folur të enjten presidenti serb Vuçiq.