2 perditesime
23:07

Swoboda: Rusia s’është e interesuar të zgjidhet çështja e Kosovës, Vuçiqi autokrat

Diplomati austriak Hannes Swoboda, teksa ka folur për rolin e Rusisë dhe Kinës në rajon, ka thënë se këto dy vende nuk kanë qëllim të mirë dhe se e gjitha që bëjnë është një farsë.

Ish-eurodeputeti në një intervistë në Interaktiv të KTV-së, tha se Rusia e sidomos kryetari i saj, Vladimir Putin, janë të interesuar të krijojnë sa më shumë probleme për të penguar zgjerimin e BE-së.

Sipas tij, Rusia nuk është aspak e interesuar për të zgjidhur çështjen e Kosovës.

“Rusia po ofron ca ilaçe, disa investime aty-këtu, por nëse e shihni mirë, investimet e mëdha në rajon vijnë veçanërisht nga BE-ja në të gjitha vendet e rajonit. Rusia dhe Kina nuk janë duke investuar edhe aq për shkak se po tregohen më të interesuara në shkathtësinë e tyre për të bërë propaganda vetëm përmes deklarimeve kinse janë duke bërë diçka e natyrisht kjo metodë e tyre prek edhe çështjen e vaksinimit, ku të dyja shtetet janë treguar relativisht të suksesshme. As Rusia e as Kina nuk janë të interesuara të gjejnë zgjidhje, ide të reja apo metoda. Rusia sidomos nuk është interesuar fare që të ofrojë ndonjë zgjidhje për çështjen e Kosovës, aspak”, ka thënë ai.

Swoboda vlerëson se duhet vazhduar luftimi i një shoqërie si ajo ruse, jodemokratike.

“Nuk duam të krijojmë përshtypjen e një shoqërie si ajo e ruse, kundër demokracisë e shumë autokratike. Natyrisht që kjo është në favorin e z. Vuçiq apo z. Orban (kryeministër i Hungarisë), pasi të dy janë njerëz në këtë botën tonë që e pëlqejnë qeverisjen autokratike. Por, kjo nuk është ajo për çfarë jemi duke luftuar ne, nuk është ajo për çfarë është duke luftuar Kosova. Të gjithë amerikanët dhe të gjithë evropianët që janë këtu. Mendoj se duhet të mbrojmë lirinë dhe pavarësinë. Po ashtu mendoj se nuk duhet të mbrojmë vetëm etninë e një shteti, mirëpo edhe të drejtën e secilit qytetar, pa marrë parasysh a është shqiptar apo serb, secili këtu e ka të drejtën e tij elementare që ta ketë një qeverisje të barabartë dhe kjo është për çka Evropa është duke luftuar”, ka thënë ai.

23:00

Swoboda e vlerëson si çmenduri serbe moslejimin e boksierëve kosovarë në Botëror

Hannes Swoboda, ish-eurodeputet dhe anëtar i Këshillit Evropian për Marrëdhënie me Jashtë, ka folur edhe për rolin e SHBA-së në dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Austriaku në një intervistë në Interaktiv, tha se me administratën Biden, po sheh një angazhim më të madh të SHBA-së për të zgjidhur çështjen e Kosovës.

“Pikësëpari amerikanët janë më aktivë tani, në mënyrë më të sofistikuar, me njerëz me shumë përvojë që janë nominuar për ambasadorë në këto shtete. Kjo duhet shfrytëzuar nga BE-ja për të qenë më të jetë më aktive e më e fortë. Së bashku BE-ja dhe SHBA-ja mund të bëjnë më shumë”, ka thënë ai.

Ai ka folur edhe për rëndësinë e ngritjes së zërit të protestës nga rinia dhe shoqëria civile në Serbi dhe Kosovë. Ka marrë shembull edhe rastin kur boksierëve kosovarë i u ndalua hyrja në Serbi për të marrë pjesë në botërorin që po mbahet në Beograd.

“E dyta, sigurisht, të gjithë të rinjtë, e gjithë shoqëria civile, nga Serbia, nga Kosova, nga ana shqiptare, nga ana serbe, duhet të protestojnë kundër këtij veprimi, siç është moslejimi i pjesëmarrjes së sportistëve nga Kosova. Mendoj që na duhet protestë më e zëshme kundër kësaj, sepse është e absolutisht e pakuptimtë. Është veprim tipik burokratik dhe veprim i çmendur nga ana serbe. Ndoshta ka edhe nga anët e tjera, por mendoj që veçanërisht të rinjtë duhet të luftojnë për një të ardhme më të mirë. Nuk ka të ardhme mënyra se si Vuciqi po e trajton Kuvendin. Kjo është katastrofë e BE-ja dhe SHBA-ja duhet ta bëjnë shumë të qartë që këto veprime nuk mund të pranohen në një botë të civilizuar”, ka thënë diplomati austriak.

22:55

Swoboda: Serbët në Kosovë e Bosnjë, të instrumentalizuar nga Beogradi

Ish-eurodeputeti dhe anëtari i Këshillit Evropian për Marrëdhënie me Jashtë, Hannes Swoboda, vlerëson se serbët jashtë Serbisë, sidomos në Kosovë dhe Bosnjë-Hercegovinë, janë të instrumentalizuar nga Beogradi zyrtar .

Diplomati austriak në një intervistë në Interaktiv të KTV-së, tha se krizat që shkaktohen në këto vende nga serbët përdoren për të forcuar mbështetjen e presidentit Aleksandar Vuçiq në Serbi.

“Shoh instrumentalizim. E shoh edhe në Serbi. Edhe çështja e Kosovës, edhe çështja e Republikës Serbe në Bosnjë shpesh përdoret për kauza të brendshme në Serbi për ta forcuar mbështetjen e presidentit Vuçiq dhe forcave të tjera nacionaliste. Kjo është e vërtetë dhe kjo duhet të ndalet. Si të ndalet? Sigurisht që duhet të ketë dialog me Serbinë. Nuk mund ta lini jashtë Serbinë kur ekziston dhe është këtu, dhe Vuçiqi është zgjedhur president. Duhet të kemi dialog me Serbinë, por edhe për së brendshmi. Si mund t'i largosh serbët e Mitrovicës dhe të tjerët nga Serbia? Nëse iu ofron bashkëpunim dhe nëse iu ofron ndonjë rol në shtetin e Kosovës”, ka thënë ai.

Sipas tij, përfaqësuesit serbë duhet ta kenë mundësinë ta ndërtojnë së bashku “një Kosovë të re që është Kosovë e shqiptarëve, serbëve, romëve, turqve e kështu me radhë”.

“Kjo është e nevojshme. Nuk duhet t'ua japim Vuciqit apo liderëve të tjerë serbë mundësinë që t'i keqpërdorin, atë që e quajnë, popullin e tyre, në Kosovë dhe në Bosnjë-Hercegovinë. Forcat e tjera duhet të jenë shumë më të mençura dhe shumë më të vëmendshme si mund të fitohen zemrat e mendjet e serbëve brenda Bosnjës e veçanërisht brenda Kosovës”, shtoi ai.