Arbëri

BE-ja kritikohet për mosliberalizimin e vizave për Kosovën

 

Mosliberalizimi i vizave për Kosovën nga ana e Bashkimit Evropian është përmendur si pengesë për integrimin e rajonit të Ballkanit Perëndimor, në kuadër të Forumit të Sigurisë në Beograd. Ndërkaq zyrtarë të shteteve të fuqishme brenda BE-së kanë kërkuar më shumë përkushtim nga shtetet e Ballkanit sa u përket obligimeve që dalin nga Procesi i Berlinit, e ku si kryesorja është përmendur krijimi i tregut të përbashkët më së largu deri në vitin 2024

Integrimi i Ballkanit Perëndimor ka mbetur peng i mungesës së vullnetit brenda vendeve anëtare të Bashkimit Evropian sa u përket politikave të zgjerimit. Krahas shumë pengesave në raportet mes shteteve të Ballkanit dhe BE-së, në kryeqytetin e Serbisë, ku po mbahet edicioni i 11-të i Forumit për Siguri, është folur edhe për mosliberalizimin e vizave për Kosovën.

Zëvendëskryeministri i Maqedonisë së Veriut për Çështje Evropiane, Nikola Dimitrov, e ka quajtur të padrejtë izolimin e kosovarëve sikurse edhe mosçeljen e negociatave për anëtarësim të shtetit të tij.