Arbëri

Kërkohet kujdes me zbatimin e rregullave ndërkombëtare pas masave mbrojtëse ndaj Serbisë

 

Për shkak të rritjes enorme të importit nga Serbia, veçanërisht të produkteve konditorike, të cilat po u shkaktojnë dëme prodhuesve vendorë në Kosovë, Ministria e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë ka vendosur që të hapë hetime zyrtare për masat mbrojtëse në importe për këto produkte Lulzim Gajtani

Hapjen e hetimeve zyrtare për masat mbrojtëse në importe e ka paralajmëruar ministrja Rozeta Hajdari, në një konferencë për media. Hajdari ka bërë të ditur se gjatë nëntëmujorit të vitit 2021, importi nga Serbia i produkteve konditorike, siç janë biskotat dhe ëmbëlsirat, ka pasur rritje enorme deri në 29 për qind. Ajo ka shtuar se këto veprime po i bëjnë që t’i mbrojnë prodhuesit vendorë dhe të mos çrregullohet tregu.

“Ne kemi vërejtur që ka shumë importe së fundi nga tregu i Serbisë, kryesisht janë rritjet enorme të disa nga produktet konditorike, por së pari dua t’ju njoftoj për Ligjin për masat mbrojtëse në importe. Ligji zbatohet zakonisht për aplikimet e masave mbrojtëse në import dhe në mbrojtjen e prodhuesve vendorë në rastet kur ato dëmtohen apo kërcënohen për dëmtim serioz nga importi i mallrave të cilat ndikojnë në çrregullimin e tregut. Pra, kur kemi një rritje enorme të importit për një produkt të caktuar krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit paraprak ne mund të marrim veprim”, ka deklaruar ministrja Hajdari.