Arbëri

Beteja me lobe

Derisa shteti serb po e shtrin ndikimin, Qeveria e Kosovës nuk ka treguar nëse ka angazhuar lobistë. Sistemi politik amerikan mundëson pjesëmarrjen në procese vendimmarrëse, përmes ndikimit ose lobimit në çështje të caktuara. Lobi shqiptaro-amerikan nuk e ka dinamikën e viteve ’90, kur sensibilizohej çështja e Kosovës në Kongres dhe në institucionet e tjera amerikane

Serbia vazhdon të shpërndajë shuma të majme për lobistët amerikanë në funksion të sigurimit të mbështetjes politike dhe ekonomike. Mediat në Serbi kanë raportuar për ndarjen e afro dy milionë eurove për kompanitë e lobimit. Vetëm Oda Ekonomike e Serbisë për tre vjet lobim i ka paguar 1.3 milion dollarë një kompanie amerikane dhe deri në fund të vitit 2022 planifikon t’i ndajë edhe gjysmë milioni dollarë për shërbimet e saj.

 

Shteti serb ka vënë në shfrytëzim të gjitha resurset për lobistët amerikanë, në mënyrë që t’i shtyjë interesat e saj politike dhe ekonomike. Me gjithë mungesën e ndihmës financiare nga Qeveria e Kosovës, lobuesit shqiptaro-amerikanë janë angazhuar për sigurimin e zërave pro interesave të shtetit, në kohën kur synohet arritja e marrëveshjes finale. Në mesin e tyre është edhe senatori Bob Menendez, i cili ka ofruar mbështetje në kundërshtimin e themelimit të Asociacionit të komunave me shumicë serbe

Serbia vazhdon të shpërndajë shuma të majme për lobistët amerikanë në funksion të sigurimit të mbështetjes politike dhe ekonomike. Mediat në Serbi kanë raportuar për ndarjen e afro dy milionë eurove për kompanitë e lobimit. Vetëm Oda Ekonomike e Serbisë për tre vjet lobim i ka paguar 1.3 milion dollarë një kompanie amerikane dhe deri në fund të vitit 2022 planifikon t’i ndajë edhe gjysmë milioni dollarë për shërbimet e saj.

Derisa shteti serb po e shtrin ndikimin, Qeveria e Kosovës nuk ka treguar nëse ka angazhuar lobistë.