Arbëri

Çka thuhet për Kosovën në programin e Qeverisë së re gjermane?

Tri parti gjermane (socialdemokratët, të gjelbrit dhe liberalët) prezantuan të mërkurën marrëveshjen e koalicionit qeveritar. Krerët e partive dhe kandidati për kancelar Olaf Scholz dolën para mediave në orën 15:00 për të folur mbi detajet e marrëveshjes. Shkurtimisht këto janë pikat kryesore të marrëveshjes: investime masive në prodhimin e energjisë së ripërtritshme. Deri në vitin 2030 rreth 80 për qind e energjisë elektrike në Gjermani pritet të prodhohet nga era dhe dielli. Po më 2030 Gjermania synon të heq dorë përfundimisht nga qymyri. Në vitin e parë të qeverisjes rroga për një orë punë pritet të rritet në 12 euro. Mosha për pjesëmarrje në zgjedhjet nacionale dhe europiane do të ulet nga 18 në 16 vjet. Përjashtohet shkurtimi i pensioneve dhe ngritja e moshës së pensionimit. Planifikohet që çdo vit të ndërtohen nga 400 mijë banesa të reja.

 

Në Berlin sot është prezantuar marrëveshja e koalicionit të ri qeveritar. Aty flitet edhe për Kosovën. Kërkohet të hiqen vizat - dhe përkrahet dialogu për normalizim të marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë. Ministre e re e jashtme pritet të jetë Annalena Baerbock nga Partia e Gjelbër. Ky është lajm i mirë, sepse Baerbock është kritike e autokratëve dhe e politikave provokuese të Rusisë.

Tri parti gjermane (socialdemokratët, të gjelbrit dhe liberalët) prezantuan të mërkurën marrëveshjen e koalicionit qeveritar. Krerët e partive dhe kandidati për kancelar Olaf Scholz dolën para mediave në orën 15:00 për të folur mbi detajet e marrëveshjes. Shkurtimisht këto janë pikat kryesore të marrëveshjes: investime masive në prodhimin e energjisë së ripërtritshme. Deri në vitin 2030 rreth 80 për qind e energjisë elektrike në Gjermani pritet të prodhohet nga era dhe dielli. Po më 2030 Gjermania synon të heq dorë përfundimisht nga qymyri. Në vitin e parë të qeverisjes rroga për një orë punë pritet të rritet në 12 euro. Mosha për pjesëmarrje në zgjedhjet nacionale dhe europiane do të ulet nga 18 në 16 vjet. Përjashtohet shkurtimi i pensioneve dhe ngritja e moshës së pensionimit. Planifikohet që çdo vit të ndërtohen nga 400 mijë banesa të reja.

Zgjedhjet në Gjermani u mbajtën para 8 javësh. Negociatat për koalicionin e ri nisën më 21 tetor. Ato u zhvilluan nga 6 përfaqësues të secilës parti dhe nga 22 grupe punuese. Marrëveshja e koalicionit duhet të miratohet nga kongreset e partisë socialdemokrate dhe asaj liberale, ndërsa të gjelbrit do të pyesin anëtarësinë. Planifikohet që qeveria e re e kancelarit Scholz të zgjidhet në javën e dytë të dhjetorit.