Arbëri

Rreziku nga variantet e reja - paralajmërohet ashpërsimi i masave anti-COVID

 

Në prag të festave të fundit, ku grumbullimet mund të shpeshtohen, është bërë thirrje që edhe Kosova të ndërmarrë masa kundër përhapjes së COVID-19. Mjekët në Evropë thonë se as Kosova nuk do të shpëtojë nga varianti i ri, e që po shihet shqetësues edhe nga OBSH-ja. Ministria e Shëndetësisë nuk ka mohuar mundësinë e ashpërsimit të masave

Pas shtimit të rasteve me COVID-19 në rajon e vendet e BE-së, edhe Kosova pritet që t’i ashpërsojë masat. Ministria e Shëndetësisë, në një përgjigje për KOHËN, ka thënë se propozimet e MSH-së me masat e reja do të dërgohen këtë javë në Qeveri për t’u votuar, dhe se masat e reja do t’u përgjigjen situatës aktuale dhe rreziqeve që mund të shfaqen. Sipas këtij institucioni, përveç variantit fillestar të koronavirusit, në Kosovë në qarkullim janë varianti Delta dhe Delta plus.

“Masat pritet të rishqyrtohen shpejt, bazuar në diskutimet në Komitet dhe rekomandimet e IKSHPK-së. Propozimet e MSH-së pritet t’i shkojnë Qeverisë këtë javë për masat e reja. Masat e reja do t’i përgjigjen situatës aktuale dhe rreziqeve që mund të shfaqen. Ato nuk përjashtojnë asnjë institucion, ndërsa fokus do t’i kenë mjediset që konsiderohen super shpërndarëse. Përveç varianteve të para, së fundi në Kosovë janë në qarkullim varianti Delta (me dominim të qartë) dhe varianti Delta plus”, thuhet në përgjigjen e MSH-së.