Arbëri

Fokusi te marrëveshja finale lë në hije zbatimin e atyre ekzistuese

Mungesa e një mekanizmi mbikëqyrës dhe autoriteti interpretues të marrëveshjeve, e ka bërë të vështirë matjen e nivelit të zbatueshmërisë së tyre. Disa nga marrëveshjet janë bllokuar plotësisht e disa kanë ngecur në faza të ndryshme.

Fokusi i palëve dhe ndërmjetësuesit të dialogut drejt arritjes së një marrëveshjeje finale mes Kosovës dhe Serbisë ka zhvendosur në plan të dytë zbatimin e atyre ekzistuese. Janë një sërë ujdish të nënshkruara para 10 vjetësh që ende nuk janë implementuar.

 

Marrëveshja të shumta nga dialogu teknik mbi të cilat kanë vënë nënshkrimet Kosova e Serbia vazhdojnë të mos gjejnë zbatim, derisa palët i përdorin ato për akuza të ndërsjella sa herë që ngec dialogu. Derisa Brukseli ka shprehur synimin që marrëveshjet nga dialogu të trajtohen në kuadër të fazës finale, analistët nuk shohin vullnet të palëve për zbatimin e tyre.

Fokusi i palëve dhe ndërmjetësuesit të dialogut drejt arritjes së një marrëveshjeje finale mes Kosovës dhe Serbisë ka zhvendosur në plan të dytë zbatimin e atyre ekzistuese. Janë një sërë ujdish të nënshkruara para 10 vjetësh që ende nuk janë implementuar.

Mungesa e një mekanizmi mbikëqyrës dhe autoriteti interpretues të marrëveshjeve, e ka bërë të vështirë matjen e nivelit të zbatueshmërisë së tyre.