Arbëri

Liberalizimi, nga një proces i politizuar në proces teknik

 

Dhjetë vjet pas nisjes së negociatave me Komisionin Evropian për liberalizimin e vizave, ende nuk ka qartësi se kur Kosova mund të futet brenda zonës Schengen. Përveç zotimit të shprehur në program që çështja e vizave të kthehet nga një proces i politizuar, në proces teknik- nuk ka qartësi për aktivitetet që mund të ndërmerren për t’i bindur vendet skeptike të BE-së

Dhjetë vjetët e mbushur me negociata e përpjekje nuk sollën liberalizimin e vizave për Kosovën. Pavarësisht konstatimit të Komisionit Evropian që nga 2018-a se janë përmbushur të gjitha kriteret të cilat dalin nga udhërrëfyesi, çështja ka ngecur te Këshilli i Ministrave i vendeve anëtare të BE-së. Kriter vazhdon të jetë luftimi i krimit të organizuar dhe korrupsionit, për të cilat Kosova nuk i ka bindur shtetet hezituese.

Përveç zotimit të shprehur në program, qeveria deri tash nuk ka shpalosur ndonjë strategji për finalizimin e këtij procesi. Në dokument shprehet synimi që çështja e liberalizimit të vizave të rikthehet nga një proces i politizuar, në proces teknik.