6 perditesime
21:31

Drejtori i Akademisë së Drejtësisë: Nuk e di sa ka logjikë trajnimi para pensionimit

Drejtori i Akademisë së Drejtësisë, Enver Fejzullahu, thotë se vendimi i Këshillit Prokurorial të Kosovës (KPK) lidhur me detyrimin e prokurores Ferdane Sylejmani që të bëjë trajnim për shkak të performancës, në prag të pensionimit të saj, nuk ka logjikë dhe bie në kundërshtim me qëllimin e trajnimit.

“Tash nuk di, para pensionimit nuk e di sa kishte me pas logjikë trajnimi, s’di sa kish me pas efekt trajnimi, qëllimi i trajnimit apo edhe qëllimi i vendimit”, tha Fejzullahu në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Drejtori i Akademisë së Drejtësisë, tregon se kush mund të jenë përfitues të trajnimeve nga prokurorët dhe gjykatësit.

Ai thotë se kanë probleme edhe për shkak të mungesës së rregullave procedurale, të cilat krijojnë sfida të mëdha për Akademinë.

Ndërsa, lidhur me koston e trajnimit të detyrueshëm të një prokurori apo gjykatësi, Fejzullahu tha se ajo shkon 4 deri në 5 mijë euro.

Për më shumë, ndiqeni hulumtimin e emisionit “Betimi për Drejtësi”, “Vendimi skandaloz i Këshillit Prokurorial”.

 

21:25

Vendimi i KPK-së për prokuroren Sylejmani, Beqiri thotë se duhet të ketë një dispozitë e cila i përjashton këto raste

Emisioni “Betimi për Drejtësi” ka hulumtuar lidhur me vendimin e Këshillit Prokurorial të Kosovës (KPK) që ta dërgojë në trajnim të detyrueshëm prokuroren Ferdane Sylejmani, pak kohë para se ajo të dalë në pension. Për t’i përjashtuar rastet e tilla, u.d. i sekretarit të përhershëm në Ministrinë e Drejtësisë, Lulzim Beqiri, thotë se duhet që në legjislacion të ketë një dispozitë.

“Në sensin e hartimit të politikave, unë mendoj që në legjislacion duhet të ketë një dispozitë, e cila i përjashton këto raste. Sepse është shumë e drejtë, shumë e vërtetë kjo që është shpenzim i buxhetit, por edhe cili do të jetë impakti i një trajnimi të tillë kur gjyqtari ose prokurori në këtë rast, nuk kthehen në detyrë. Cili do të jetë ai, vlerësimi ose pozitiv, i tij ose i saj, që çfarë e mire do të sjellë në sistem. Kështu që edhe në aspektin legjislativ do të kem parasysh këtë. Ne kur të krijohen raste të tilla, precedane të tilla, ne gjithmonë jemi të kujdesshëm në hartimin e legjislacionit që ato precedane t’i anashkalojmë ose mos t’i lëmë të ndodhin për shkak të impaktit i cili mund të jetë për shoqërinë tonë, se ju e dini që politikat hartohen për të mirën e qytetarëve në veçanti, por edhe për funksionimin e drejtë të sistemit”, tha Beqiri në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Për më shumë, ndiqeni hulumtimin e emisionit “Betimi për Drejtësi”, “Vendimi skandaloz i Këshillit Prokurorial”.

21:18

Miftaraj: Vendimi më së paku mund të quhet skandaloz, jashtë çdo logjike, pa efekt për Sistemin Prokurorial

Lidhur me hulumtimin e emisionit “Betimi për Drejtësi” për vendimin e Këshillit Prokurorial të Kosovës (KPK) që prokuroren Ferdane Sylejmani ta dërgojë në trajnim të detyrueshëm për shkak të vlerësimit të performancës, tre muaj para se ajo të dalë në pension, Ehat Miftaraj, Drejtor Ekzekutiv i Institutit të Kosovës për Drejtësi (IKD), thotë se ky vendim paraqet një skandal të llojit të vet, në vazhdën e skandaleve të KPK-së.

“Vendimi më së paku mund të quhet skandaloz, jashtë çdo logjike, pa asnjë efekt për sistemin prokurorial, por që mund të konsiderohet si një lloj shpërblimi për prokuroren në fjalë. Kjo për faktin se e njëjta pas përfundimit të trajnimit të detyrueshëm do të dalë në pension dhe e njëjta nuk do të dëmtohet as në aspektin material/monetar, por do të përfitojë nga trajnimet e ofruara nga Akademia e Drejtësisë. Kjo masë e KPK ndaj prokurores nuk ka kurfarë kuptimi dhe do të doja të isha në mendjen e atyre prokurorëve që kanë shqiptuar këtë masë, se si e kanë bindur veten ta marrin një vendim të tillë. Kjo s’ka kuptim”, tha Miftaraj në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Ai shtoi se vlerësimi i performancës, përbën një paradoks në raport me vlerësimet që bëhen nga mekanizmat e Këshillave dhe realitetit, me të cilin përballen qytetarët në praktikë.

“Në raport me vlerësimin e përformancës së gjykatësve, ky mekanizëm në dhjetë vitet e fundit është dëshmuar joefikas dhe nuk ka arritur qëllimin për të cilin është themeluar. Është e diskutueshme nëse procesi i vlerësimit të performancës përmbush qëllimin e tij për të përmirësuar performancën e gjyqtarëve, meqë 87.5% e gjyqtarëve të vlerësuar deri në fund të vitit 2020 kanë marrë vlerësimin “shumë mirë” në shkallën e notimit. Ose mbi 85% e gjykatësve kanë marrë notë të shkëlqyeshme të notimit, e në si IKD e dimë saktë se nga monitorimi i punës së gjykatave në praktikë qytetarët ballafaqohen me një realitet krejt tjetër”, shtoi Miftaraj.

“E njëjta situatë është edhe me Këshillin Prokurorial. Niveli i profesionalizmit dhe kompetencës, sidomos tek prokurorët, është çështje brengosëse; disa kanë trajnim joadekuat, ndërsa disa nuk kanë vullnet dhe guxim të zbatojnë ligjin dhe për të marrë përgjegjësi të plotë për rastet e tyre. Ende nuk ka ndonjë sistem të zbatuar ku gjyqtarët dhe prokurorët i nënshtrohen një vlerësimi efektiv e sistematik, të bazuar në kritere të qarta dhe ku rezultatet shënohen në rrugën e tyre të karrierës. Kur kësaj i shtohet fakti se shumica e prokurorëve që ngriten në detyrë, nuk bazohen mbi bazën e vlerësimeve të performances, por të faktit të afërsisë më pozitat kyqe në Këshillin Prokurorial të Kosovës dhe Kryeprokurorin e Shtetit, mekanizmin e vlerësimit të përformances pothaujse e bëjnë inekzistent dhe të parëndësishëm”, tha Miftaraj.

Tutje, Miftaraj theksoi se vendimi i tillë e dëshmon atë që e thotë edhe Komisioni i Venecias në opinionin e fundit lidhur me ligjin për KPK.

“Ky vendim e dëshmon atë që e thotë edhe Komisioni i Venecias në opinionin e fundit lidhur me ligjin për KPK, se ky mekanizëm është kthyer një korporatë e prokurorëve, të cilët i ofrojnë njëri-tjetrit amnisti, pandëshkueshmëri dhe nuk ndërmarrin masa disiplinore ose veprime tjera që përcakton ligji kur prokurorët bien në kundërshtim me ligj apo kanë përformancë të dobët. Ky është edhe një veprim shtesë i KPK, që keqpërdor pavarësinë që ia garanton Kushtetuta dhe ligji. KPK është shumë solidar me prokurorët edhe në rastet kur vet ky mekanizëm e vlerëson së një prokuror për disa vite rresht ka performancë të dobët dhe KPK nuk ka vullnetin dhe guximin për ta mbajtur përgjegjës, por shqipton një masë të tillë sa qesharake”, tha Miftaraj.

Sipas tij, vendimi në fjalë është abuzim me buxhetin e Kosovës për të ofruar trajnim të detyrueshëm për një prokuror, i cili do të dalë në pension dhe trajnimin që do ta marrë, nuk do ta shfrytëzojë më në sistemin prokurorial, por lehtësisht mund ta përdor për qëllime personale nese e njëjta do të vendosë që të licensohet si avokate.

“Të merremi vesh, kjo masë e KPK ndaj prokurores nuk do të ketë asnjë efekt juridik, që e njëjta nëse të marrë licencën si avokate. Nuk ka kuptim që një prokurore që do dalë në pension, të detyrohet të shkojë në trajnim të detyrueshem, pasi kjo masë ka për qëllim të permiresojë aspektin profesional të prokurores në fjalë në fushat ku ka pengesa dhe pas përmirësimit të ushtrojë kompetencat dhe përgjegjesitë si prokurore, e asesi që e njëjta pas trajnimit të dalë në pension”, përfundoi Miftaraj.

Për më shumë, ndiqeni hulumtimin e emisionit “Betimi për Drejtësi”, “Vendimi skandaloz i Këshillit Prokurorial”.

 

21:09

Maliqi për vendimin e Këshillit Prokurorial: Është absurde nëse ka ndodhur

Për gjykatësin e Gjykatës Supreme të Kosovës, Agim Maliqi, vendimi i Këshillit Prokurorial për ta dërguar prokuroren Ferdane Sylejmani në trajnim të detyrueshëm për shkak të performancës, në prag të pensionimit, është absurd dhe vështirë e besueshme se mund të ketë ndodhur në praktikë.

“Unë nuk po them se nuk është i saktë informacion i juaj, por mua po më duket absurde nëse ka ndodhur”, tha Maliqi në “Betimi për Drejtësi” të KTV-së.

Gjykatësi Maliqi thotë se vlerësimi i performancës ka mangësi edhe në aspektin e rregullimit dhe zbatimit, por për të mbetet e pakuptueshme, nëse ka vendime të tilla që prokurorët apo gjykatësit, të dërgohen në trajnim të detyrueshëm pak para pensionimit. Nëse një gjë e tillë ndodhë, sipas tij, në të ardhmen duhet të rishikohet që mos të përsëriten sepse janë vendime absurde.

“Në fakt, duhet të shpjegohet në atë se në fakt performanca e gjyqtarëve dhe prokurorëve sidomos, po flas për performancën e gjyqtarëve. Aty tani është një qasje krejt ndryshe e përformancës së gjyqtarëve. Ju e dini se në vitin e kaluar është aprovuar rregullorja e re e përformancës nga ana e Këshillit Gjyqësor, normalisht është caktuar edhe komision i ri i përformancës. Kemi bërë vlerësimin e vitit të kaluar, përformancës së gjyqtarëve. Më duket kanë qenë diku në proces diku 105 apo 106 gjyqtarë. Realisht do të thotë që ne kemi vërejtur edhe shumë aspekte dhe mangësi dhe në vet rregullore dhe në vet ligjin për Këshillin Gjyqësor, në kuptimin e matjes së përformancës dhe caktimit të indikatorëve real objektiv për matjen e përformancës së gjyqtarëve, por ato besoj do rregullohen këtë vit. Kemi caktuar edhe disa aspekte dhe disa takime së bashku me këshillin dhe komisionin e përformancës me qëllim që të harmonizojmë disa aspekte ligjore të rregullores dhe të komisionit të përformancës”, tha Maliqi në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Gjykatësi shtoi se nuk ka dëgjuar për këto raste që në moshë të shtyrë, një gjykatës apo prokuror të shkojë në trajnim të detyrueshëm për të rregulluar performancën.

“Unë nuk kam dëgjuar për këto raste, që në moshë kaq të shtyrë një gjyqtar dhe prokuror, të shkojë në trajnime për rregullimin e përformancës së tij, meqë kjo do të ishte një absurditet që në moshë 65 vjeçare – ashtu siç po shpreheni ju – të shkojë në vijimin e trajnimeve për shkak të një mase që shkakton komisioni i përformancës. Mendoj se ato raste nëse janë, për mua janë të pakuptueshme dhe janë diçka që ndoshta në të ardhmen të rishikohet të mos ndodhin. Mirëpo, realisht nuk e di që Komisioni i Përformancës nga aspekti i Këshillit Gjyqësor nëse unë kam njohuri nuk ka dërguar persona të tillë në trajnime shtesë”, tha tutje Maliqi.

Sipas tij, nuk ka kuptim që një gjyqtar që nuk ka pasur performancë të mirë për disa vite dhe muajt e fundit të rregullohet performaca e tij përmes trajnimeve, ngase edhe nëse e rregullon performancën, është e padobishme për sistemin.

Për më shumë, ndiqeni hulumtimin e emisionit “Betimi për Drejtësi”, “Vendimi skandaloz i Këshillit Prokurorial”.

 

20:52

Vendimi i KPK-së, Muqaj: Është ushtrimi më i keq i mundshëm i një kompetence

Ish-anëtari i Këshillit Prokurorial të Kosovës (KPK) nga radhët e shoqërisë civile, Florent Muqaj, në emisionin “Betimi për Drejtësi” thotë se vendimi i KPK-së, që ta dërgojnë në trajnim të detyrueshëm prokuroren Ferdane Sylejmani, tre muaj para pensionimit, është ushtrimi më i keq i mundshëm i një kompetence.

“Është ushtrimi më i keq i mundshëm i një kompetence dhe keqpërdorimi i një kompetence që mund t’i bëjë një organ, sepse Këshilli Prokurorial cakton masa dhe politika, në rastin konkret ky është vendimi më i keq që po i jep mundësi një prokurore të trajnohet kur ajo do të dalë në pension dhe në këtë mënyrë po i keqpërdorë resurset që ia ka dhënë shteti ynë dhe kompetencat me ligj për të marrë një veprim të caktuar”, tha Muqaj, në emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Sipas tij, sistemi i vlerësimit të performancës për vite të tëra vazhdon të mbetet mekanizëm joefikas, joefektiv dhe për më tepër amnistues për prokurorët e dobët të Sistemit Prokurorial.

“Është e vërtetë që ligjet përkatëse të sistemit të drejtësisë, ligji për Sistemin Prokurorial edhe atëherë kur kam qenë anëtar i sistemit edhe tash, i jep një mekanizëm të zbatimit të performancës, i cili mekanizëm nuk është që për këto vite, po flasim për shtatë vite kur kam qenë anëtar i Sistemit Prokurorial është treguar shumë joefikas. E kemi parë në vazhdimësi që Këshilli Prokurorial shumë rrallë ka shqiptuar masa ndaj prokurove të vet, eventualisht për mungesë të performancës”, shtoi Muqaj.

E gjithë kjo, sipas Muqajt tregon që ky mekanizëm ose nuk ka i mirëmenduar ose nuk ka qenë mirë i shfrytëzuar nga ana e Këshillit Prokurorial, ose edhe është keqpërdorë, ku prokurorët janë amnestuar nga ana e KPK, me mosshqiptimin e masave adekuate për shkak të mungesës së performancës.

Ai tha se ka pasur rastin që këto çështje t’i shohë edhe vet, ngase ka ngritur shumë herë çështjet e disiplinimit, të llogaridhënies, efektshmërisë së mekanizmit të performancës së prokurorëve, por thotë se asnjëherë Këshilli Prokurorial nuk e ka trajtuar këtë temë në mënyrë serioze që ta bëjë më efikas në praktikë modelin ose procesin e vlerësimit të performancës në raport më marrjen e masave konkrete për prokurorin, respektivisht për prokurorët e sistemit prokurorial të Kosovës.

“Për mendimin tim këto shtatë vite të kësaj periudhe të qeverisjes të një kryeprokurori mendoj që ky mekanizëm ka qenë mbase mekanizmi më i dështuar që edhe nuk është përkthyer në njëfarë forme në masa konkrete të cilat ne i kemi parë, edhe publiku kosovar i ka parë në vazhdimësi qoftë përmes raportimeve, qoftë përmes do të thotë kur e kemi pas rastin t’i përcjellim mbledhje të Këshillit Prokurorial, e kështu me radhë, por për mendimin tim ka qenë dhe vazhdon të mbetet një pikë shumë e dobët e Sistemit Prokurorial të Kosovës”, thotë Muqaj.

Muqaj thotë se për vlerësimin e performancës së prokurorëve dhe gjykatësve ka standarde ndërkombëtare, e të cilat abuzohen në rastin e këtij vendimi nga Këshilli Prokurorial.

“Ka standarde ndërkombëtare që i kanë ndërtuar institucionet kredibile ndërkombëtare, që i kanë elaboru parimet e sistemit të drejtësisë, dhe në këtë aspekt ky qëllim konsiston në forcimin e parimit të llogaridhënies, rritjen e besimit të publikut, dhe i ndihmon institucionet përkatëse, në këtë rast Këshillin Prokurorial të Kosovës që të marrë vendime konkrete lidhur me një politikë të caktuar për një prokuror në këtë rast i cili eventualisht mund ta ketë performancën e dobët. Pra, mekanizmi i ndihmon që të merren masa konkrete ndaj tij ose ndaj saj”, theksoi ai.

Sipas tij, mekanizmi ekzistues i vlerësimit i Këshillit Prokurorial ashtu siç është paraqitur në ligj në vetvete i përfshinë tri qëllime, por si shfrytëzohet dhe sa shfrytëzohet, në çfarë mënyre shfrytëzohet nga ana e Këshillit Prokurorial në praktikë ajo është një tjetër çështje për diskutim.

“Këto janë tri qëllime kryesore, pra që të rritet llogaridhënia, e dyta besimi i publikut që te ne është shumë i munguar dhe e treta t’i ndihmojë Këshillit Gjyqësor dhe Prokurorial që të ndërmerren veprime në raport me një prokuror përkatës, i cili mund ta ketë përformancën jo të mirë edhe e kundërta nëse e ka performancën e mirë. Ky është një vendim absurd sepse fare nuk konsiston nga ato tri qëllimet që i përmenda më herët, por aq më pak kur kemi një prokurore, e cila del në pension pas tre muajve, dihet se ajo më nuk do të jetë pjesë e sistemit prokurorial. Atëherë shtrohet pytja për kënd dhe cilat efekte duhet t’i mbërrijë trajnimi i detyrueshëm për të apo ndoshta ajo do të dalë, siç ndodhi me prokurorë të tjerë në profesione të lira avokate, të jep kontributin e vetë në atë që do të thotë e fiton trajnimet e Këshillit Prokurorial. Mendoj që është një vendim i gabuar edhe absurd i Këshillit Prokurorial”, thotë Muqaj.

Tutje, ish-anëtari i KPK-së theksoi se ligjet e aplikueshme i japin mundësi Këshillit Prokurorial që ndaj atij prokurori i cili nuk del në performancë të mirë, të marrë edhe masa te tjera dhe se në këtë rast është i panevojshëm vendimi për ta dërguar në trajnim të detyrueshëm, duke i keqpërdorur edhe ato resurse që i ka shteti ynë, Akademia e Drejtësisë, në rastin konkret prokurorja do ta përfundojë mandatin me pensionim.

 

20:43

KPK: Këshilli ka marrë masën më të ulët që ka mundur të shqiptohet ndaj prokurores

Këshilli Prokurorial i Kosovës (KPK) vlerëson se në rastin e prokurores Ferdane Sylejmani, ka marrë masën më të ulët që ka mundur t’i shqiptohet asaj.

Këtë konstatim, KPK e bëri në një përgjigje me shkrim për emisionin “Betimi për Drejtësi” lidhur me hulumtimin rreth vendimit të KPK-së të marrë në mbledhjen e mbajtur më 28 dhjetor 2021, në vlerësimin e fundit të performancës, ku për prokuroren Ferdane Sylejmani ishte shqiptuar vlerësimi i përgjithshëm “i pamjaftueshëm”, andaj Këshilli ka marrë vendim për ta detyruar prokuroren në fjalë që të vijojë trajnimin e detyrueshëm, edhe pse e njëjta pensionohet më 19 prill 2022.

“Në bazë të Rregullores për vlerësimin e performancës është përcaktuar që në rast kur prokurori vlerësohet me vlerësimit të përgjithshëm “i pamjaftueshëm”, Këshilli mund të marrë veprime ndaj prokurorit duke filluar nga trajnimi i detyrueshëm e deri te propozimi për shkarkim të prokurorit. Në rastin konkret Këshilli ka marrë masën më të ulët që ka mundur të shqiptohet ndaj kësaj prokurore”, thuhet në përgjigjen e KPK-së.

Kurse, lidhur me arsyetimin që një masë e tillë do të ketë efekt në raport me performancën e Sistemit Prokurorial, KPK thotë se efekti i trajnimit është që prokurorja të përmirësojë performancën e saj në trajnimin e lëndëve.

“Këshilli ka vlerësuar performancën e prokurores për tri vitet e kaluara dhe ka evidentuar saktë temat në të cilat e njëjta nuk ka arritur që të performojë shumë mirë. Në bazë të temave që janë evidentuar nga Komisioni për Vlerësim te Performancës, prokurorja do të ndjek trajnimin e detyrueshëm në Akademinë e Drejtësisë. Efekti i trajnimit është që prokurorja të përmirësojë performancën e saj në trajtimin e lëndëve”, thuhet tutje në përgjigjen e KPK-së.

Meqenëse prokurorja Ferdane Sylejmani do të pensionohet pas këtij trajnimi të detyrueshëm, KPK u pyet se a është kjo keqpërdorim i mundësive të këtij Këshilli dhe resurseve të Akademisë së Drejtësisë që të investohet në një kuadër, i cili pas trajnimit, më nuk do të ketë mandat të ushtrojë pozitën e prokurores apo gjykatëses në sistemin prokurorial apo gjyqësor.

“Është e vërtetë që prokurorja do të dalë në pension gjatë këtij viti, mirëpo Këshilli ka vepruar në kuadër të mundësive ligjore. Këshilli nuk ka mundur të heshtë dhe të mosveprojë në raport me performancën që ka treguar prokurorja gjatë periudhës së vlerësimit”, thuhet në fund të përgjigjes së KPK-së.

 

20:35

KPK-ja thotë se prokurorja Sylejmani i është nënshtruar katër herë vlerësimit të performancës

Këshilli Prokurorial i Kosovës (KPK) thotë se prokurorja Ferdane Sylejmani është vlerësuar katër herë që nga viti 2013, kur ka filluar vlerësimi sistematik i performancës së prokurorëve.

“Ferdane Sylejmani i është nënshtruar katër herë vlerësimit të performancës gjatë mandatit të përhershëm, ndërsa në mandatin fillestar nuk i është nënshtruar vlerësimit të performancës për shkak se gjatë asaj kohe nuk kishte akt nënligjor e as komision për vlerësimin e performances”, thuhet në një përgjigje me shkrim nga KPK për emisionin “Betimi për Drejtësi” në KTV.

Ndërsa, lidhur me atë se me çfarë note është vlerësuar prokurorja Sylejmani nga kryeprokurori i Prokurorisë Themelore në Prishtinë në tre vitet e fundit, KPK thotë se më 2018 dhe 2019 nuk është bërë vlerësim nga eprori, kurse më 2020 është vlerësuar me nivelin mjaftueshëm.

Në përgjigje, KPJ-ja po ashtu theksoi se prokurorja Sylejmani, nga Komisioni për Vlerësimin e Performancës ka marrë vlerësim ndryshe nga ai i kryeprokurorit.

“Prokurorja Ferdane Sylejmani në vitin 2020 është vlerësuar nga eprori me nivelin “mjaftueshëm”, ndërsa nga Komisioni është vlerësuar me nivelin “pamjaftueshëm”, thuhet tutje në përgjigjen e KPK-së.