Arbëri

Gruri amerikan në tregun kosovar do të kushtojë më shtrenjtë

 

Kosova do të ketë mundësi të importojë grurë nga SHBA-ja nëse paraqitet nevoja për furnizim, pasi tregu është i çrregulluar si pasojë e luftës në Ukrainë. Nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë kanë thënë se kjo do të hapë një perspektivë të re të bashkëpunimit tregtar Kosovë-SHBA, por kanë pranuar se si rezultat i distancës gjeografike në mes të dy shteteve, kostoja e transportit do ta diktojë edhe çmimin e grurit në tregun kosovar

Kosova nuk ka barrierë tregtare që të importojë grurë prej Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në rast të krizës për lëndën e parë të miellit.

Për shkak të luftës ndërmjet Rusisë dhe Ukrainës, janë rritur shqetësimet se do të ketë krizë për grurë - pasi dy vendet e përfshira në konflikt eksportojnë rreth 30 për qind të grurit në tregun global.