Arbëri

Shumë vende të BE-së duan liberalizimin e vizave për Kosovën

 

Më shumë se kurdoherë më parë të hënën është dëgjuar nga ministrat e BE-së nevoja urgjente që të liberalizohen vizat për Kosovën. Është thënë kjo në një debat për Ballkanin Perëndimor dhe për përballjen e përbashkët me pasojat e agresionit të Rusisë në Ukrainë. Por këto ishin vetëm diskutime joformale. Nga Serbia më qartë se kurdoherë më parë u kërkua që të zbatojë sanksionet ndaj Rusisë, pasi është konsideruar se “nuk është më e mundur të jesh edhe me regjimin e Putinit, edhe të ndërtosh të ardhme evropiane”

Ministrat e Bashkimit Evropian (BE), në takimin e tyre në Bruksel, të hënën kanë diskutuar edhe për Ballkanin Perëndimor, së pari në një takim të 27 ministrave të BE-së e më pas edhe në takimin e përbashkët me kolegët nga gjashtë vendet e rajonit, në mesin e të cilëve ishte edhe ministrja e Punëve të Jashtme e Kosovës, Donika Gërrvalla.

Tema kryesore e këtyre diskutimeve ishte përballja e përbashkët me pasojat e agresionit të Rusisë ndaj Ukrainës dhe përshtatja e qëndrimeve të vendeve të Ballkanit me ato të BE-së.