Arbëri

Mashtrimi me transplantime, analiza laboratorike dhe shërbime “fiktive”

 
Ky tekst është Premium por sot mund ta lexoni pa pagesë!

Hulumtimi i KOHËS sjell të tjera dëshmi që ngrenë dyshime për keqpërdorime gjatë trajtimit të pacientëve jashtë institucioneve. Një pacienti, të cilit i është bërë autotransplantimi në Turqi, fatura nga afro 80 mijë euro i është “fryrë” në 230 mijë euro. Po me diferencë të përafërt mes kostos reale dhe asaj të faturuar i është kalkuluar shpenzimi edhe një pacientit tjetër, por që pas qasjes së familjes së tij në dokumente, rasti është denoncuar te Fondi i Sigurimeve Shëndetësore. Pas procesit të llogaritjes, fatura për pagesë është zbritur në 90 mijë, nga 310 mijë sa ka kërkuar spitali. Për ekzistimin e një skeme mashtrimi dhe rolin e agjencive ndërmjetësuese kanë folur edhe persona të përfshirë në këtë “biznes”

Manipulimi me llojet e transplantimeve është vetëm njëra nga teknikat e shumta mashtruese që dyshohet se janë bërë në Programin e trajtimit të pacientëve jashtë institucioneve publike të Kosovës.

Në hulumtimin disamujor të KOHËS për keqpërdorimet dhe abuzimet financiare në këtë program, janë gjetur parregullsi, sidomos në raportet mes shumës së shpenzimeve të parashikuara me rastin e miratimit të kërkesës për trajtim dhe atyre që faturoheshin në fund nga spitali.