Arbëri

Fillimi i fundit për liberalizimin e vizave

 

Më 13 tetor do të testohet mbështetja potenciale e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian për liberalizimin e vizave për Kosovën. Presidenca çeke e BE-së ka konfirmuar se në këtë datë çështja e liberalizimit do të jetë në rend dite të grupit punues për vizat në Këshillin e BE-së. Formalisht procedurat mund të përmbyllen brenda vitit të Presidencës Çeke, por diplomatë të BE-së nuk dhanë një datë se kur do të finalizohet vendimi. Megjithëkëtë, në Bruksel thanë se ekziston një vullnet i mirë nga vendet anëtare dhe se nuk dëgjohen më zëra kundër liberalizimit të vizave për Kosovën

Pas paralajmërimeve jozyrtare, edhe formalisht është konfirmuar se liberalizimi i vizave për Kosovën do të jetë në rend dite të grupit punues për vizat në Këshillin e Bashkimit Evropian më 13 tetor. E ka konfirmuar këtë Presidenca Çeke e BE-së duke bërë publik rendin e ditës për takimin e këtij grupi punues.

Do të jetë hera e parë që Këshilli i BE-së formalisht diskuton për liberalizimin e vizave për Kosovën, qëkur më 2016 për herë të parë ishte dhënë mendimi pozitiv, por i kushtëzuar i Komisionit Evropian për përmbushjen e kritereve nga ana e Kosovës.