Arbëri

BE-ja do t’u kërkojë Kosovës e Serbisë përparim konkret drejt marrëveshjes finale

 

“Ne vazhdojmë të mbështesim plotësisht përpjekjet e përfaqësuesit të lartë të BE-së dhe përfaqësuesit special të BE-së për dialogun Beograd-Prishtinë dhe çështje të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor dhe presim përparim konkret nga të dyja palët drejt një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet tyre”, thuhet në draftin e deklaratës që pritet të miratohet të martën në Samitin e Tiranës, një kopje të së cilës e ka siguruar KOHA. “Kjo është thelbësore për stabilitetin dhe zhvillimin e të gjithë rajonit dhe për të siguruar që palët të mund të vazhdojnë në rrugët e tyre evropiane përkatëse”

Tirana do të jetë të martën nikoqire e ngjarjes më të rëndësishme që Bashkimi Evropian ka organizuar ndonjëherë në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Në përmbyllje të samitit BE-Ballkani Perëndimor është planifikuar të miratohet një deklaratë, drafti i së cilës përmban edhe një pikë që i bën thirrje Kosovës dhe Serbisë të shënojnë përparim konkret drejt marrëveshjes finale mes të dyja vendeve.

“Ne vazhdojmë të mbështesim plotësisht përpjekjet e përfaqësuesit të lartë të BE-së dhe përfaqësuesit special të BE-së për dialogun Beograd-Prishtinë dhe çështje të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor dhe presim përparim konkret nga të dyja palët drejt një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet tyre”, thuhet në draftin e deklaratës, një kopje të së cilës e ka siguruar KOHA. “Kjo është thelbësore për stabilitetin dhe zhvillimin e të gjithë rajonit dhe për të siguruar që palët të mund të vazhdojnë në rrugët e tyre evropiane përkatëse”.