Arbëri

Hasani: Ushtria serbe mund të rikthehet vetëm nëse lidh marrëveshje me Kosovën

 

Ushtria serbe mund të rikthehet vetëm nëse Serbia lidh një marrëveshje me Kosovën për prani ushtarake, gjë për të cilën duhet të parashtrojë kërkesë por që kurrë s’e ka bërë, ka thënë profesori i së Drejtës Ndërkombëtare, Enver Hasani. Në një intervistë për KOHËN, Hasani ka sqaruar se rikthimi i Ushtrisë serbe duke u bazuar në dispozitat e Rezolutës 1244, siç i ka bërë Serbia, nënkuptojnë shkelje të sovranitetit dhe integritetit territorial të Kosovës, komprometim të pavarësisë së saj dhe ftesë për konflikt të ri mes të dyja shteteve.

Hasani ka thënë se për të pasur prezencën e vet ushtarake, Serbia duhet të nënshkruajë Marrëveshjen për Statusin e Forcave (SOFA) me Kosovën, që kjo e fundit më pas edhe ta lejojë një gjë të tillë. Dhe, duke u mbështetur në Rezolutën 1244, Serbia nuk mund të kërkojë rikthim të ushtrisë.