Arbëri

Plani i BE-së po vlerësohet si minimumi për të cilin kanë mundur të pajtoheshin palët

Foto: AP
 

Plani i Bashkimit Evropian po konsiderohet minimumi për të cilin kanë mundur të pajtoheshin palët në Bruksel. Përveçse njohja e ndërsjellë nuk duket në horizont, njohës të rrethanave thonë se propozimi është dizajnuar në atë mënyrë që Kosova e Serbia të realizojnë vetëm disa nga interesat e tyre.

“Arritja parimore e dakordimit për propozimin euroamerikan është bazë e mirë për vazhdimin e negociatave dhe dakordimin e metodologjisë së zbatimit të marrëveshjes gjatë javëve në vijim. E dyta, propozimi i dakorduar është denominuesi më i vogël i interesave të palëve. Pra, ai përfaqëson minimumin që palët kanë mundur të dakordoheshin. Pra, jemi larg njohjes përfundimtare të Kosovës nga ana e Serbisë dhe arritjes së marrëveshjes përfundimtare mes palëve. E treta, propozimi është i dizajnuar në atë mënyrë që të gjitha palët të realizojnë disa nga interesat e tyre ndonëse jo të gjitha”, tha Demush Shasha, drejtor ekzekutiv i Institutit “Epik”.