Arbëri

Praktika e shkeljes së afateve vazhdon ta përcjellë edhe Marrëveshjen e fundit në dialog

takimi i Ohrit
 

Praktika e shkeljes së afateve të dakorduara është duke i përcjellë edhe marrëveshjet e fundit të arritura në Bruksel dhe Ohër mes Kosovës e Serbisë. Ndonëse u zhvilluan dhjetëra takime pas ujdisë së fundit të arritur më 18 mars, palët kanë shfaqur mospajtime të thella sa i përket sekuencimit të zbatimit të Marrëveshjes. Për pasojë, së shpejti pritet të konsumohet edhe afati për organizimin e një konference të donatorëve për Kosovën e Serbinë, zotim ky i dhënë nga ana e Brukselit

Mungesa e hapave thelbësorë për zbatimin e Marrëveshjes së Brukselit dhe Aneksit të dakorduar në Ohër më 18 mars, pritet ta konsumojë njërin prej afateve të vëna në letër. Bëhet fjalë për Konferencën e Donatorëve të cilën ishte zotuar ta organizonte Bashkimi Evropian brenda 150 ditësh për Kosovën e Serbinë, por me kushtin që paraprakisht ndërmjetësi në dialog të përcaktojë se të gjitha dispozitat e Marrëveshjes janë zbatuar plotësisht.

“Për të zbatuar nenin 9, BE-ja do të organizojë një konferencë donatorësh brenda 150 ditësh, për të krijuar një paketë investimesh dhe ndihme financiare për Kosovën dhe Serbinë. Asnjë shpërndarje nuk do të ndodhë përpara se BE-ja të përcaktojë se të gjitha dispozitat e Marrëveshjes janë zbatuar plotësisht”, shkruan në aneks- marrëveshje.