Augustin Palokaj

Qeveria të formohet për nevojat e Kosovës 22 January 2020 08:16

Dy partitë që dolën të parat në zgjedhje patën mbështetje, sepse vetëm nga to priteshin ndryshime. Nëse dështojnë të formojnë Qeverinë do të lënë përshtypjen...

BE: Mizoritë në Reçak janë të dokumentuara mirë 15 January 2020 19:58

Bashkimi Evropian u është bashkangjitur thirrjeve që të mos mohohen e as të tentohet të revidohen krimet, si ai në Reçak. Në një përgjigje rreth kësaj masakre, të cilën në...

Roli i BE-së në botë do të jetë më i vogël 15 January 2020 08:04

Nuk ka dyshim se Bashkimi Evropian është një superfuqi ekonomike, tregtare, financiare. Me gjithë problemet e ndryshme që dalin herë pas here, është edhe një fuqi morale në botë me vlerat...

Liberalizimi pritet në pjesën e dytë të vitit, kur kryesimin e merr Gjermania 09 January 2020 07:32

Vit pas viti, presidencë pas presidence, kosovarët vazhdojnë kot të presin liberalizimin e vizave, i cili u ishte premtuar tash e sa vite me radhë. Edhe një fillimvit sjell pak shpresë se liberalizimi mund...

Nuk duhet krijuar pritje të tepruara për zgjerimin gjatë Presidencës kroate të BE-së 08 January 2020 08:03

Ndonëse Kroacia do të bëjë përpjekje maksimale për të rikthyer besimin në procesin e zgjerimit të BE-së, që do të kulminojë me samitin në Zagreb në fillim të muajit maj,...

Shpresojmë në një vit, në të cilin do të ndodhë diçka 03 January 2020 14:02

Para disa vjetësh, gjatë fluturimit drejt Kosovës, një bashkatdhetar më afrohet dhe më pyet: “M’ fal, a mund të pyes diçka?”. Thashë me vete se mund ta ketë vetëm një...

Takime po me liderët e Serbisë, por me dinjitet 25 December 2019 08:18

As në Prishtinë e as në Tiranë liderët shtetërorë nuk do të duhej të ngurronin të takoheshin me homologët nga Serbia, kushdo që të jenë ata. Takime ka pasur edhe në...

BE-ja të gjejë ndonjë dënim tjetër për Kosovën e jo vizat 18 December 2019 08:15

Ata që duan të gjejnë arsyetime për ta dënuar Kosovën për mungesë të luftës kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit mund t’i gjejnë. Sepse vërtet nuk ka shumë...

BE-ja ende në kërkim të personit kyç për dialogun Kosovë-Serbi 16 December 2019 07:12

Para dy javësh Josep Borrell, deri atëherë ministër i Jashtëm i Spanjës, ka nisur mandatin si përfaqësues i lartë i BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, që me...

PISA - pasqyrë jo vetëm e mësuesve, por edhe e prindërve dhe e gjithë shoqërisë kosovare 11 December 2019 08:06

Çfarë dëgjojnë fëmijët e moshës shkollore nëpër shtëpi dhe në shoqëri, çfarë shembujsh kanë dhe si i motivojnë. Rriten duke dëgjuar se zgjidhja është...

Liberalizimi i vizave për Kosovën nuk është në rend dite 09 December 2019 07:15

Janë dy tema rreth të cilave përqendrohet më së shumti vëmendja e BE-së kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor. E para është përpjekja për të arritur kompromisin...

BE-ja reagon ndaj mohimit apo relativizimit të krimeve në Reçak 07 December 2019 06:19

Bashkimi Evropian ka përsëritur qëndrimin se nuk ka vend për t’i mohuar apo për t’i relativizuar ngjarjet në Reçak të vitit 1999, dhe se mohimi dhe revizionizmi shkojnë kundër vlerave...

Në ditëlindjen e 70-të, NATO-ja kërkon identitetin e ri 04 December 2019 07:55

Edhe presidenti amerikan, Donald Trump, edhe ai i Francës, Emanuel Macron, janë të pakënaqur me NATO-n e sotme, por me motive të ndryshme. Ata thonë pak a shumë të njëjtën gjë, që NATO-ja...

BE-ja nisi një periudhë të re pesëvjeçare për herë të parë me një grua në krye të Komisionit 02 December 2019 06:22

Me një muaj vonesë, për shkak të zgjatjes së procedurës së konfirmimit në Parlamentin Evropian, të dielën ka marrë mandatin pesëvjeçar Komisioni i ri i BE-së në krye me...

Njohjet dhe çnjohjet 27 November 2019 08:17

Shumica e shteteve që kanë njohur Kosovën e kanë bërë këtë në koordinim dhe në bindje nga shtetet kryesore sponsoruese të Pavarësisë; SHBA-ja, Britania e Madhe, Gjermania, e deri diku...

Synimi i Francës është ngadalësimi i procesit të zgjerimit 20 November 2019 08:21

Me këtë propozim Franca ia ka hedhur topin Komisionit të ri Evropian, i cili është në pritje të konfirmimit. Ai ka kufizuar hapësirën që të dalë me ndonjë ide të re dhe tash...

Kandidati për komisar zgjerimi pret përmbylljen e dialogut në vitin 2020 15 November 2019 06:50

Tre kandidatë për komisarë të BE-së, që janë nominuar pasi kolegët e tyre të mëparshëm ishin refuzuar nga Parlamenti Evropian, u janë përgjigjur pyetjeve të deputetëve...

Asnjë nismë e re nuk e zgjidh problemin kryesor të rajonit-njohjen e Kosovës nga Serbia 13 November 2019 08:12

Për rajonin e Ballkanit ka aq shumë nisma, saqë është vështirë t’i mbash në mendje të gjitha. Por tejkalimi i problemeve përmes bashkëpunimit në nismat rajonale nuk është i...

BE-ja nuk ka lider për reforma të mëdha 06 November 2019 08:23

Angela Merkel dhe Jean Cluade Juncker janë në largim e sipër, Britania po largohet nga BE-ja, Italia mbijeton politikisht me qeveri të çuditshme, Spanja zhvillon zgjedhje të jashtëzakonshme çdo vit,...

Dialogu nuk duhet të lidhet me procesin e integrimeve evropiane 30 October 2019 08:31

Me apo pa përparim në dialog, as Serbia e sidomos Kosova nuk do të integrohen në BE në 10 deri 15 vjetët e ardhshëm. Kështu, faktori tërheqës i integrimit në BE si motiv për sukses në...