Betimi për Drejtësi

Hasani: Procedurat për anëtarësim në Këshillin e Evropës komplekse, mund të zgjasin me vite

 

Hulumtuesi i lartë në Institutin e Kosovës për Drejtësi (IKD), Jeton Hasani, ka thënë se procedurat për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës janë komplekse dhe mund të zgjasin me vite deri në përfundim. Ka thënë se së pari Komiteti i Ministrave të Këshillit të Evropës do të kërkojë nga Asambleja Parlamentare një opinion i cili nuk është obligativ për të vlerësuar nëse Kosova i plotëson kriteret për t’u bërë pjesë e KE-së.

“Me këtë rast, në faza të ndryshme, pastaj asambleja dërgon ekspertë të ndryshëm dhe raportues në Kosovë që të bëjnë vizita dhe të bëjnë vlerësime objektive se sa realisht korniza aktuale ligjore e vendit dhe gjendja në përgjegjësi përputhet me kriteret apo vlerat themelore që përshkojnë në Këshillin e Evropës siç janë sundimi i ligjit, demokracia dhe respektimi i të drejtave dhe lirive të njeriut”, ka thënë Hasani.