Botë

Gdansk, vendi ku nisi kolapsi i komunizmit në Evropë

Gdansk, vendi ku nisi kolapsi i komunizmit në Evropë
 

Në shikim të parë, Gdansku nuk duket ndryshe nga shumica e qyteteve të Evropës së sotme demokratike, në të cilat bashkëjetojnë historia qindravjeçare dhe arritjet e fundit teknologjike e shoqërore.

I vendosur në brigjet e Detit Baltik, në veri të vendit, me rreth 470.000 mijë banorët që ka, Gdansku është qyteti i gjashtë për nga madhësia në Poloni. Në historinë e vet më shumë se njëmijëvjeçare, qyteti ka ndërruar disa sundues, prej të cilëve kohën më të gjatë ishte nën administrimin gjerman dhe të Prusisë, shkruan sot “Koha Ditore”.