Botë

Virusi po kthen shtetin e dorës së fortë

Virusi po kthen shtetin e dorës së fortë
Foto: Reuters
 

Të gjithë tani jemi kthyer në statistë. Prejse pandemia e koronavirusit ka bërë pikë e pesë ekonominë e botës, “Foreiogn Policy Magazine” ka analizuar se si qeveritë kanë mobilizuar burimet mjekësore, si kanë zbatuar masat e frenimit të përhapjes së virusit dhe si i kanë ndarë fondet e tyre për të ndihmuar punëtorët dhe bizneset. Dhe prej këtyre politikave të emergjencës do të mund të ngriheshin institucione dhe praktika të zgjidhjes së problemeve prej të cilave do të përfitonim të gjithë pas pandemisë.

Por, ka edhe një anë të errët. Qeveritë kanë marrë kompetenca të reja për të përgjuar dhe kontrolluar qytetarët. Disa sosh tashmë kanë abuzuar me këto kompetenca dhe është krejt e kuptueshme se qeveritë mund të mos heqin dorë prej tyre edhe në të ardhmen.