Botë

U lavdërua për menaxhimin e sëmundjes, masat anti-Covid zhysin Zelandën e Re

U lavdërua për menaxhimin e sëmundjes, masat anti-Covid zhysin Zelandën e Re

Zelanda e Re po përjeton recesionin më të thellë prej dekadash të tëra pas masave të rrepta kundër pandemisë Covid-19, të cilat e ndihmuan vendin ta frenonte përhapjen e sëmundjes dhe u lavdëruan gjerësisht. Zelanda u mor si shembull i përpjekjeve qeveritare për të mos lejuar përhapjen e pandemisë, dhe rezultoi e suksesshme.

Por ekonomia nuk i ka shpëtuar pasojave të kufizimit. PBB-ja e vendit u tkurr me 12.2% mes prillit dhe qershorit kur ndodhi karantina dhe mbyllja e kufijve. Ky është praktikisht recesioni I parë I saj që nga kriza globale e 2008-tës dhe më i rëndi i regjistruar ndonjëherë që prej vitit 1987, kur filloi sistemi aktual i matjes.