Botë

Kina rrënoi xhamitë dhe lokacionet e shenjta myslimane në Xinjiang

Kina rrënoi xhamitë dhe lokacionet e shenjta myslimane në Xinjiang

Deri para një dekade, haxhilerët do të udhëtonin me autobusë, vetura, gomarë dhe në këmbë për t’u mbledhur me mijëra në tempullin e imam Asimit në shkretëtirën e kufirit perëndimor të Kinës. Do të ecnin nëpër dunën e rërës për t’u gjunjëzuar para lokacionit të shenjtë dedikuar imamit Asim, një burrë i shenjtë për myslimanët që ndihmoi në mposhtjen e mbretërisë budiste që qeverisi me vendin rreth një mijë vjet më parë. Këta besimtarë të devotshëm ishin ujgurë, një pakicë kjo myslimane. Dhe sfidonin të gjitha vështirësitë vetëm për të recituar vargje për imamin.

“Nuk ishte vetëm një haxhillëk i thjeshtë. Kishte performanca, lojëra, ushqime, lojëra për fëmijët, lexime poezish dhe shpalosje të shumta rrëfimesh”, ka thënë Tamar Mayer, profesor në kolegjin Middlebury, i cili e vizitoi tempullin e imam Asimit për qëllime kërkimore më 2008 dhe 2009. “Ishte ende aq e mbushur menjëherë dhe aq e mbushur me jetë”.