Botë

Brukseli, kryeqytet i COVID-it

Foto: Reuters

Rrugët e Brukselit janë të boshatisura edhe gjatë ditës. Njerëzit nuk e presin orën policore që këtu nis në 22 të mbrëmjes e zgjat deri në 6 të mëngjesit, për t’u mbyllur. Nuk dalin më as gjatë ditës. Thjesht, sepse nuk kanë çfarë të bëjnë në një qytet ku gjithçka është e mbyllur. Para dy javësh u mor vendim që të mbyllen kafeteritë e më vonë edhe restorantet. Ishte kjo një goditje e rëndë për pronarët e lokaleve, sepse ata tashmë kishin pësuar rëndë në valën e parë të pandemisë në pranverë, më vonë kishin investuar shumë për të përmbushur kriteret për rihapje, si sigurimin e dezinfektimeve, regjistrimin e klientëve dhe sigurimin, dhe ndarjen e hapësirës për të mundësuar distancën fizike. Por as kjo mbyllje nuk solli ndonjë rezultat dhe me shifra marramendëse vazhdoi të rritej numri i të infektuar me virusin korona. Kjo bëri që në ditët e fundit të tetorit, në prag të festës së Të Gjithë të Shenjtëve, apo Ditës së të Vdekurve, të merret vendimi drastik për mbyllje totale të Belgjikës.

 

Rrugët e Brukselit janë të boshatisura edhe gjatë ditës. Njerëzit nuk e presin orën policore që këtu nis në 22 të mbrëmjes e zgjat deri në 6 të mëngjesit, për t’u mbyllur. Nuk dalin më as gjatë ditës. Thjesht, sepse nuk kanë çfarë të bëjnë në një qytet ku gjithçka është e mbyllur. Para dy javësh u mor vendim që të mbyllen kafeteritë e më vonë edhe restorantet. Ishte kjo një goditje e rëndë për pronarët e lokaleve, sepse ata tashmë kishin pësuar rëndë në valën e parë të pandemisë në pranverë, më vonë kishin investuar shumë për të përmbushur kriteret për rihapje, si sigurimin e dezinfektimeve, regjistrimin e klientëve dhe sigurimin, dhe ndarjen e hapësirës për të mundësuar distancën fizike. Por as kjo mbyllje nuk solli ndonjë rezultat dhe me shifra marramendëse vazhdoi të rritej numri i të infektuar me virusin korona. Kjo bëri që në ditët e fundit të tetorit, në prag të festës së Të Gjithë të Shenjtëve, apo Ditës së të Vdekurve, të merret vendimi drastik për mbyllje totale të Belgjikës.

Për herë të parë që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore, Brukseli ka orë policore. Gjithçka është mbyllur, pos dyqaneve me mallra esenciale; maskat janë të obligueshme si brenda ashtu edhe jashtë; askush nuk mund të ftojë në shtëpi mysafir më shumë se një person. Derisa sytë e tërë Evropës janë kthyer nga Brukseli, në pritje të vendimeve për dalje nga kriza dhe për rimëkëmbje, Brukseli është shndërruar në kryeqytet të COVID-it. Brukseli shënon më shumë se 2000 të infektuar për 100.000 banorë në dy javët e fundit, ndërkohë që kishte caktuar numrin prej 50 infektimeve në dy javë për 100.000 banorë për shtetet që të mos vendosen në listën e kuqe. Situata në Belgjik është dramatike, me mbi 22.000 të infektuar në ditë, saqë pacientët dërgohen për shërim në Gjermani.