Botë

Koronavirusi ia ktheu Evropës kufijtë që i kërkonte

Foto: Reuters

Pandemia ka thelluar diskutimin që kishte nisur për kufijtë – por edhe për identitetin e përbashkët. Dhe tani në vitin 2020, po ndodh diçka e jashtëzakonshme: Epoka e vaktësisë duket se ka arritur fundin. Kufijtë po kthehen ndërmjet evropianëve dhe pjesës tjetër të botës – kufijtë mendorë dhe fizikë. Ka shumë arsye pse po ndodh kjo.

 

Pandemia ka thelluar diskutimin që kishte nisur për kufijtë – por edhe për identitetin e përbashkët. Dhe tani në vitin 2020, po ndodh diçka e jashtëzakonshme: Epoka e vaktësisë duket se ka arritur fundin. Kufijtë po kthehen ndërmjet evropianëve dhe pjesës tjetër të botës – kufijtë mendorë dhe fizikë. Ka shumë arsye pse po ndodh kjo.

Në vitin 1996, një grup prej shkencëtarëve, akademikëve dhe nëpunësve evropianë të shërbimit civil u takuan në qytetin portugez, Coimbra, për të diskutuar për identitetin evropian: A ekziston dhe nëse po çfarë nënkupton? Të gjithë pjesëmarrësit dhanë kontributet e tyre personale dhe thellësisht intelektuale. Por, shumica prej tyre thanë se derisa nuk dihet se cilat janë qëllimet e Bashkimit Evropian dhe kush u përket atyre, edhe objektivat politikë evropianë mbesin të vakëta. Si mund të identifikohen qytetarët me objektiva politikë të vakët?