Botë

Një fotografi për krejt historinë: Willy Brandt bie në gjunjë në Varshavë

Para 50 vitesh kancelari gjerman Willy Brandt ra në gjunjë në Varshavë. Me këtë akt Gjermania pranoi përfundimisht fajin për barbaritë naziste – dhe kështu filloi një projekt që 20 vjet më vonë u bë realitet: bashkimi i Gjermanisë.

 

Para 50 vitesh kancelari gjerman Willy Brandt ra në gjunjë në Varshavë. Me këtë akt Gjermania pranoi përfundimisht fajin për barbaritë naziste – dhe kështu filloi një projekt që 20 vjet më vonë u bë realitet: bashkimi i Gjermanisë.

Para 50 viteve, më 7 dhjetor 1970, kancelari socialdemokrat gjerman Willy Brandt bëri një gjest që përjetësisht hyri në histori: gjatë vizitës në Varshavë ai ra në gjunjë para monumentit të viktimave të getos së Varshavës. Akti i Brandt-it ishte i nivelit më të lartë moral. Kancelari i Gjermanisë po kërkonte falje për krimet e shkaktuara nga regjimi barbar i Adolf Hitlerit. Këtë po e bënte një njeri, Willy Brandt-i, i cili nuk bartte kurrfarë faji për barbarinë naziste, sepse Willy Brandt-i në Luftën e Dytë Botërore ishte kundërshtar i nazistëve dhe jetoi në ekzil.