Botë

Shkencëtarët: Janë mbi 1.7 milionë viruse që nuk i njohim

 

Shkencëtarët e biodiversitetit në të gjithë botën paralajmërojnë se për të parandaluar pandemitë, duhet të mbrohen ekosistemet.

A është e mundur të parashikohet pandemia e radhës? Disa vjet më parë një studim që shtroi këtë pyetje i dha përgjigjen “Jo”, për shkak të shumë faktorëve të përfshirë në përhapjen e një epidemie në të gjithë botën. Një workshop i thirrur nga Platforma Ndërqeveritare e Politikës së Shkencës për Biodiversitetin dhe Shërbimet e Ekosistemit, IPBES, ku morën pjesë 22 ekspertë botërorë, jep një përgjigje tjetër: Pandemitë e ardhshme jo vetëm që nuk mund të parashikohen, por është detyra jonë të miratojmë politika të reja për të siguruar që të mos shfaqen shumë prej tyre.