Botë

Përvjetori i Marrëveshjes së Daytonit në hije të përplasjeve rajonale

Foto: AP

Zgjidhja e kontesteve ndërshtetërore dhe integrimi i Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian përshpejtohen sa herë që evropianët dhe amerikanët flasin me një zë, është thënë nga panelistët e konferencës virtuale të Këshillit Evropian për Marrëdhënie Ndërkombëtare (ECFR), “25-vjetori i Daytonit: E ardhmja e Bosnjë-Hercegovinës”. Madje është kërkuar që t’u bëhet më shumë presion liderëve të vendeve të rajonit që t’i çojnë përpara reformat e kërkuara në kuadër të kushteve për integrim në bllokun evropian. Ardhja në krye të Shteteve të Bashkuara të Amerikës e demokratit Joe Biden, i përfshirë drejtpërdrejt në përpjekjet diplomatike gjatë luftërave pas shpërbërjes së Jugosllavisë, ka ngjallur shpresën në rajon, por edhe në lidershipin evropian për dinamikë të re të zhvillimeve politike në qoshen e fundit evropiane të mbetur jashtë BE-së.

 

Zgjidhja e kontesteve ndërshtetërore dhe integrimi i Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian përshpejtohen sa herë që evropianët dhe amerikanët flasin me një zë, është thënë nga panelistët e konferencës virtuale të Këshillit Evropian për Marrëdhënie Ndërkombëtare (ECFR), “25-vjetori i Daytonit: E ardhmja e Bosnjë-Hercegovinës”. Madje është kërkuar që t’u bëhet më shumë presion liderëve të vendeve të rajonit që t’i çojnë përpara reformat e kërkuara në kuadër të kushteve për integrim në bllokun evropian. Ardhja në krye të Shteteve të Bashkuara të Amerikës e demokratit Joe Biden, i përfshirë drejtpërdrejt në përpjekjet diplomatike gjatë luftërave pas shpërbërjes së Jugosllavisë, ka ngjallur shpresën në rajon, por edhe në lidershipin evropian për dinamikë të re të zhvillimeve politike në qoshen e fundit evropiane të mbetur jashtë BE-së.

Shpërbërja e ish-Jugosllavisë befasoi Perëndimin