Botë

“Zhdukja” e themeluesit të “Alibaba”-s shpërfaq frikën e Kinës

Foto: Reuters

Nga dita kur mbajti një fjalim kundërthënës në të cilin kërkoi reforma në sistemin financiar të Kinës – duke e krahasuar të tanishmin me logjikën e argjendarive të dyqanxhinjve – themeluesi i gjigantit të tregtisë virtuale nuk është parë në jetën publike kineze. Mësohet se një ditë pas adresimit të dy muajve më parë, Ma u mor në pyetje nga autoritetet komuniste. “Zhdukja” e tij ka ngritur shumë dyshime rreth fatit të tij

 

Nga dita kur mbajti një fjalim kundërthënës në të cilin kërkoi reforma në sistemin financiar të Kinës – duke e krahasuar të tanishmin me logjikën e argjendarive të dyqanxhinjve – themeluesi i gjigantit të tregtisë virtuale nuk është parë në jetën publike kineze. Mësohet se një ditë pas adresimit të dy muajve më parë, Ma u mor në pyetje nga autoritetet komuniste. “Zhdukja” e tij ka ngritur shumë dyshime rreth fatit të tij

Më 24 tetor, Jack Ma, njeriu që qëndron prapa gjigantit të tregtisë virtuale “Alibaba”, mbajti një fjalim në Shangai gjatë një samiti që u konsiderua si një prej “platformave më të mëdha, më pragmatike dhe më me ndikim në aspektin ndërkombëtar financiar”. Dhe në një takim të profilit të lartë si ky, 56-vjeçari Ma mbase ndiente se ishte koha dhe momenti për ta rrëfyer rrugëtimin e tij për ta kthyer kompaninë “Alibaba” nga një biznes me 20 persona – të nisur në banesën e tij në qytetin bregdetar Hangzhou më 1999 – në një gjigant teknologjie që qarkulloi mallra në vlerë prej 71 miliardë dollarësh amerikanë në vitin fiskal që mbaroi më 31 mars 2020.