Botë

Rreziku nga neonazistët: një plagë gjermane

Walter Lübcke ka qenë kryetar i qeverisë së qytetit të Kasselit në Gjermani. Ai i përkiste partisë CDU të kancelares Angela Merkel. Lübcke ishte politikan i shkollës së vjetër (në kuptimin pozitiv): liberal dhe kureshtar, tolerant dhe shërbyes i devotshëm i shtetit. Si i tillë ai e përkrahu politikën e kancelares, e cila në vitin 2015 pranoi gati 1 milion refugjatë, shumicën nga Siria. Urrejtës të të huajve filluan ta urrejnë dhe kërcënojnë Walter Lübcken.

 

Një gjykatë në Gjermani ka dënuar me burgim të përjetshëm një neonazist që ka vrarë një politikan konservator.

Walter Lübcke ka qenë kryetar i qeverisë së qytetit të Kasselit në Gjermani. Ai i përkiste partisë CDU të kancelares Angela Merkel. Lübcke ishte politikan i shkollës së vjetër (në kuptimin pozitiv): liberal dhe kureshtar, tolerant dhe shërbyes i devotshëm i shtetit. Si i tillë ai e përkrahu politikën e kancelares, e cila në vitin 2015 pranoi gati 1 milion refugjatë, shumicën nga Siria. Urrejtës të të huajve filluan ta urrejnë dhe kërcënojnë Walter Lübcken.

1 qershori i vitit 2019 ishte një natë e freskët pranverore. Para se të flinte, Lübcke doli në ballkonin e shtëpisë së tij për të pirë edhe një cigare, ndërkohë gruaja e tij po e vinte në gjumë nipin. Atë natë një neonazist e vrau Walter Lübcken. E vrau për shkak se ishte angazhuar t’u gjejë strehë refugjatëve. Sot neonazisti që vrau Lübcken u dënua me burgim të përjetshëm.