Botë

Erdogani akuzon admiralët e arrestuar për “puç politik”

Foto: AP

Presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan, ka thënë të hënën se deklarata e ish-admiralëve që paralajmëron se planet e tij për ndërtimin e një kanali të ri në Stamboll e vë në rrezik ujdinë detare të Konventës së Montreuxit përbën aludim për “puç politik”, ndonëse ka siguruar se vazhdon që të jetë i përkushtuar për paktin.

 

“Detyrë e admiralëve të pensionuar – 104 prej të cilëve janë bashkuar – është që të mos publikojnë deklarata që aludojnë në një puç politik”, ka thënë Erdogani të hënën. “Është e papranueshme në çfarëdo rrethane që 104 admiralët e pensionuar bëjnë një përpjekje të tillë në mes të natës në një vend, historia e të cilit është përplot me puçe dhe memorandume. Nuk mund ta quajmë këtë liri të shprehjes”

Presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan, ka thënë të hënën se deklarata e ish-admiralëve që paralajmëron se planet e tij për ndërtimin e një kanali të ri në Stamboll e vë në rrezik ujdinë detare të Konventës së Montreuxit përbën aludim për “puç politik”, ndonëse ka siguruar se vazhdon që të jetë i përkushtuar për paktin.

Autoritetet turke kanë arrestuar më herët gjatë së hënës dhjetë admiralë të pensionuar dhe kanë urdhëruar katër të tjerë që të paraqiten në polici shkaku i nënshkrimit të deklaratës, e cila e mbështet marrëveshjen detare 85-vjeçare që e qeveris përdorimin e ngushticave të Bosforit dhe Dardaneleve. Arrestimet janë ndërmarrë me justifikimin se nënshkrimi i deklaratës përbën konspiracion kundër rendit kushtetues.